Vladni predlog

Kako bodo preoblikovali Vzajemno? Zavarovancem izplačani deleži?

G.G./STA
21. 9. 2023, 06.36
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 06.41
Deli članek:

Kakšna bo oblika in delovanje zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, potem ko bo z letom 2024 ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

M24
Sedež zavarovalnice Vzajemna

Poslanci državnega zbora se bodo danes seznanili z vladnim predlogom preoblikovanja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna.

Predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo določa, da Vzajemna svojemu ustanovitelju, to je Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), vrne njegov vložek ob ustanovitvi, bodisi v denarju ali v delnicah. Več kot 700.000 zavarovancem pa se bodo izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe. Upravičenci do delnic v novi delniški družbi z nespremenjenim imenom Vzajemna bodo tako ZZZS in zavarovanci Vzajemne na dan 31. december 2023. Vzajemna, ki danes 93 odstotkov prometa ustvarja iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bo po zagotovilih vlade tudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanju lahko še naprej izvajala svojo dejavnost.

Do statusnega preoblikovanja prihaja zaradi prenosa prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek, ki ga bo v skladu z julija sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s 1. januarjem 2024 začel zbirati ZZZS. V Vzajemni tem načrtom nasprotujejo, saj ocenjujejo, da gre za neupravičen poseg v avtonomijo gospodarske družbe in njenih članov, ter da bi to pod vprašaj postavilo njeno prihodnje delovanje pod neznanim lastnikom. Zaposleni se ob tem bojijo za delovna mesta.