Sovraštvo in nasilje

Na mariborski paradi ponosa pretepli znanega aktivista, odzvali so se v mladinskem kulturnem centru

S.R.
16. 9. 2023, 21.15
Posodobljeno: 17. 9. 2023, 09.59
Deli članek:

V Mariboru je v soboto v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) potekala tretja mariborska parada ponosa, a je situacija po poročanju Večera pozneje eskalirala.

Miha Dajčman / Večer
Mariborski aktivist Renato Volker je pristal v reševalnem vozilu.

Kot so že pred dogodkom napovedali v MKC Maribor, je bilo osrednje sporočilo parade, da je za resnično enakopravnost skupnosti pomembno odpravljanje diskriminacije na obeh področjih. Povorka se je ob 16. uri začela na Trgu svobode, kjer je pozneje potekal tudi kulturno-umetniški program z nagovori organizatorja in povabljenih gostov. Kot poroča časnik Večer, se je tam zbralo približno 300 podpornikov LGBTQIA+ skupnosti, ki so bili že med pohodom po ulicah v središču mesta deležni različnih opazk mimoidočih, tako izrazov naklonjenosti kot nestrpnosti. Ko so se vrnili na Trg svobode, je bilo tam opaziti več provokativno nastrojenih mladeničev, a je bilo dogajanje, ki je potekalo v spremstvu policistov in varnostnikov, pod nadzorom, prireditev pa je minila brez incidenta.

Sašo Bizjak / Večer
Tretja mariborska parada ponosa.

A je po navedbah časnika pozneje zavrelo, saj so pretepli znanega mariborskega aktivista LGBTQIA+, performerja in pisca Renata Volkerja, ki je na družabnih omrežjih objavil fotografijo iz reševalnega vozila s pripisom: »After party je na urgenci.« »Šel sem s prireditve proti domu po Trgu Leona Štuklja, ko so za mano prišli mulci, kakšni štirje ali pet, me napadli, brcali in tepli. Nato so pobegnili. Boli me glava, a to bo minilo. Bolj me skrbi, če imam zlomljeno kakšno rebro. Najbolj hudo pa mi je zato, ker je mama videla pretep in doživela šok,« je Volker dogodek opisal za Večer. Poudaril je, da sam lekcije v življenju dobro prenaša, a da fizično nasilje ni sprejemljiv način. »Dobro, da so napadli mene in ne koga mladega, ker takšni dogodki povzročajo travme,« je še dodal.

Po neuradnih informacijah časnika to ni bil edini izgred, saj naj bi eskaliralo tudi pred enim od lokalov na Glavnem trgu. Policisti so sicer potrdili, da na samem prireditvenem prostoru niso obravnavali kršitev, a da so na podlagi prijave obravnavali dve kršitvi javnega reda in miru, ki sta se zgodili v bližnjem gostinskem lokalu. Po koncu javnega shoda so bili obveščeni še o »dveh primerih, ko je skupina mlajših moških v centru mesta pretepla moška in se razbežala.« Policisti o teh primerih še zbirajo obvestila, kršiteljev pa še niso izsledili. »Glede teh dveh dogodkov zbiramo tudi obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti,« so še navedli in dodali, da bodo glede na vse ugotovljene okoliščine ustrezno ukrepali.

Sašo Bizjak / Večer
Na paradi ponosa ni šlo brez provokatorjev.

V MKC Maribor potrdili, da je prišlo do nasilja

Kot v današnjem v sporočilu za javnost potrdili v MKC Maribor, so med udeleženci parade zabeležili vsaj tri žrtve nasilja, pri čemer je ena oseba pomoč poiskala na urgenci. Poudarili so, da kakršno koli nasilje ostro obsojajo. »Pomembno je, da se zoper sovraštvo in diskriminacijo odzovemo takoj, skupaj in povezano. Hkrati pa takšni dogodki, kot tudi sovražni govor na družbenih omrežjih, ki ga je pred parado (še) več, potrjujejo eno od ključnih sporočil letošnje mariborske Parade ponosa: da so parade, s katerimi opozarjamo na neenakosti v družbi in na nesprejemanje drugačnosti, še vedno potrebne in da je spremembe iz zakonov treba prenesti v družbo. Zakoni so pomembni, pomembni pa so tudi socialni premiki. Šele z združevanjem teorije in prakse bomo na pravi poti.«

Ponovili so še besede direktorice MKC Maribor Marje Guček, ki jih je izrekla na včerajšnji paradi: »Dokler se bomo v Mladinskem kulturnem centru Maribor srečevali s posamezniki, ki svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete ne morejo svobodno živeti v domačem, šolskem ali delovnem okolju, dokler se bodo po mestu pojavljali napisi in nalepke ANTI LGBT, dokler bomo Parado ponosa lahko organizirali samo ob spremstvu policije, obstajajo razlogi za organizacijo Parade ponosa v Mariboru.«