Evropsko prvenstvo

Slovenski odbojkarji v Rimu do brona!

D.K.
16. 9. 2023, 19.54
Posodobljeno: 16. 9. 2023, 20.13
Deli članek:

Danes se v Rimu odvija vrhunec letošnjega evropskega prvenstva v odbojki. Na njem pa so številni ljubitelji odbojke navijali tudi za Slovence, ki so se s Francozi borili za bron. Tekma je bila v korist Slovenije odločena šele v petem nizu.

Profimedia
Evropsko prvenstvo v odbojki

Po bolečem porazu v četrtkovem polfinalu proti Poljski z 1:3 so bili slovenski odbojkarji pred današnjo tekmo trdno odločeni, da prvenstvo zaključijo z zmago in četrto kolajno v zgodovini, kar jim je tudi uspelo. Osvojili so bron. Pred tem so v letih 2015, 2019 in 2021 segli po srebru. 

Profimedia
Tekma med Slovenci in Francozi

Po poškodbi Ropreta na pomoč Vinčić

Slovenska ekipa je na današnji tekmi igrala z nekoliko spremenjeno zasedbo. Potem ko si je v polfinalu sredi tretjega niza Gregor Ropret poškodoval gleženj in ne more nadaljevati z nastopi, se je ekipi na svoj 37. rojstni dan sredi popoldneva pridružil Dejan Vinčić, ki je na odločilni tekmi za medaljo zapolnil nastalo vrzel, že pred tem pa je v petek z ekipo opravil tudi prvi trening. 

Francozi, aktualni olimpijski prvaki, so lani na svetovnem prvenstvu zasedli peto mesto, na letošnjem evropskem prvenstvu pa na dosedanjih tekmah zabeležili šest zmag in tri poraze. 

Odlično začeli in zaključili

Tokrat se je za slovenske odbojkarje prvenstvo zaključilo zmagoslavno. V malem finalu so po ogorčenem boju Francijo premagali s 3:2 (22, 16, -21, -18, 11).

Varovanci Gheorgheja Cretuja so z odlično igro, predvsem v obrambi, že vodili z 2:0, Francozi so našli odgovor, izenačili na 2:2, toda velika želja slovenskih odbojkarjev je vendarle prevladala. V odločilnem nizu se roke niso zatresle, napadalci so z odliko opravili svoje delo, predvsem je bil odličen Rok Možič, ki je dosegel nekaj odločilnih točk, s 26 pa je bil tudi najučinkovitejši igralec tekme.

Za Slovenijo je to že tretja zaporedna kolajna na evropskih prvenstvih, skupno pa četrta. V zadnjih letih samo enkrat ni osvojila odličja, vse prejšnje pa so bile srebrnega leska. Z zmago v malem finalu so se Francozom tudi oddolžili za nekaj bolečih porazov, kot sta bila na primer finalni na prvenstvu leta 2015, ko jih je vodil zdajšnji francoski selektor Andre Giani, in kvalifikacijski za olimpijske igre v Tokiu, ko so v Berlinu prav tako po vodstvu z 2:0 igrali pet nizov.

V finalu Italija in Poljska 

Bitka za finale bo v ob 21. uri, nasproti si bosta stali branilka naslova Italija in Poljska.