Koper

Po šestih letih končno sanacija plazu nad Semedelskimi razgledi

Nataša Hlaj
13. 9. 2023, 21.15
Deli članek:

Plaz, ki se je pozimi leta 2017 sprožil nad stanovanjsko sosesko Semedelski razgledi in se ustavil tik nad otroškim igriščem, bo po šestih letih dočakal sanacijo. Zaščitna mreža že dolgo ne zadržuje več zemeljske gmote, ki visi z zidu. Igrišče, ki je bilo na ploščadi, so morali odstraniti, dostop pa omejiti.

Tomaž Primožič/FPA
Plaz, ki se je pozimi leta 2017 sprožil nad stanovanjsko sosesko Semedelski razgledi, bo po šestih letih dočakal sanacijo.

Območje bodo kmalu zasedli delavci specializiranega podjetja Rafael, ki bodo odstranili približno 25 metrov dolgo plazino in utrdili brežino ob bloku. Po čiščenju območja bodo brežino zaščitili s sidranim sistemom nosilnih mrež in pobočje zatravili. 

Zemlja še kar drsi po pobočju

Kot ugotavljajo geologi, se v zadnjih letih pojavlja drsenje preperine po strmem pobočju, ki je vezano zlasti na obdobja intenzivnih padavin. Plazina se je nakopičila za podpornim zidom, na nekaterih delih pa sega celo čezenj. Po analizi terena so med drugim ugotovili, da je bila brežina neustrezno zaščitena oziroma izvedena v prestrmem naklonu. 

Tomaž Primožič/FPA
Zaščitna mreža že dolgo ne zadržuje več zemeljske gmote, ki visi z zidu.

Plaz je dokazano posledica uporabe napačnih materialov in slabe izvedbe gradnje. Semedelske razglede sta prek družbe IP Obala skupaj gradila zdaj že propadli Energoplan in Istrabenz. Pred gradnjo soseske jih je geološki inštitut opozoril, da bi morali brežino v celoti zazidati in jo tako zaščititi pred plazenjem zemlje, a teh smernic niso upoštevali. Malomarnost investitorjev so potrdili tudi strokovnjaki družbe Geoeng & Co., ki so si ogledali usad in proučili sestavo terena.

Spomnimo, da so morali zaradi nevarnosti, da bi še več materiala zdrselo z brežine, odstraniti otroško igrišče ob bloku in klopce na ploščadi. Dostop na to območje je zaradi tega že več let omejen z ograjo.

Stroške si bodo delili etažni lastniki in občina

Direktorica podjetja Dom Koper Urška Jurak, ki upravlja sosesko, pravi, da so etažni lastniki sanacijo potrdili. Plačali jo bodo iz rezervnega sklada. Zadovoljna je, da bo pri sanaciji finančno sodelovala tudi koprska občina. »Razumeli so našo skrb, saj se je pred kakšnim letom v bližini, za stolpiči na Cesti na Markovec, že sprožil večji plaz na isti brežini. Tam so zdaj stanovalci varni, saj so zelo dobro poskrbeli za sanacijske posege,« ocenjuje Jurakova.

Tomaž Primožič/FPA
Tako blizu plazu je bilo otroško igrišče, dokler ga naposled niso odstranili, saj zaradi varnosti ni bilo v uporabi.

Naložba bo stala 164.000 evrov. Etažni lastniki bodo zagotovili 98.811 evrov, občina pa bo prispevala 65.000 evrov. Zamisel, da bi etažni lastniki sprožili tožbo za povrnitev stroškov sanacije od nekdanjih investitorjev, ni tako enostavno izvedljiva. Ker sta sosesko gradili zdaj že propadli podjetji, je tožba otežena. Imajo pa posamezni etažni lastniki možnost posamezne tožbe, a gre za dolgotrajne postopke, ki so povezani tudi z visokimi stroški.