Prodaja Športne loterije

Izredna seja olimpijskega komiteja odpadla zaradi prometnega kaosa

J.V./STA
8. 6. 2023, 20.10
Deli članek:

Izredna seja izvršnega odbora (IO) Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki bi morala biti danes v Ljubljani, je zaradi velikih prometnih zastojev v središču slovenske prestolnice, na cestnem obroču in na avtocestah po državi, odpadla, saj številni člani niso mogli proti na sejo. Ta bi bila posvečena morebitni prodaji Športne loterije.

STA
Ob dežnih kapljah je vse še huje.

OKS je v zapisu pred sejo IO kot glavni razlog za razmislek o prodaji navedel tveganja, povezana z odpiranjem trga športnih stav v Sloveniji. Kot so zatrdili, je ponujena cena dobra, prodaje pa ne bo brez zavez kupca o nadaljnjem financiranju in razvoju slovenskega športa.

Prodaja Športne loterije tujemu vlagatelju vse bolj odmeva v javnosti in je dobila tudi politične razsežnosti. OKS namreč razmišlja o prodaji svojega 20-odstotnega deleža v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in Smučarsko zvezo Slovenije (SZS). Skupaj imajo te tri športne zveze večinski, 57-odstotni delež v edinem ponudniku športnih stav v Sloveniji.

Glede javno izraženih skrbi o nadaljnjem financiranju Fundacije za šport (FŠO) in Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki se napajata iz koncesijskih dajatev iger na srečo, pri OKS odgovarjajo, da morebitna sprememba lastniške strukture Športne loterije na koncesijo ne bo vplivala. 

"To je še posebej pomembno poudariti zato, ker se v zadnjem času pojavlja v javnosti napačna interpretacija tega dejstva. Lastništvo in koncesijska dajatev sta namreč popolnoma ločeni zadevi," so zavrnili trditev FŠO, da bi zaradi prodaje prišlo do zmanjšanja koncesijske dajatve.