Iskanje delavcev

Na Primorskem najmanj brezposlenih v državi

Sonja Ribolica
8. 6. 2023, 20.04
Posodobljeno: 8. 6. 2023, 20.22
Deli članek:

Brezposelnost v Sloveniji, ki je bila že aprila rekordno nizka, se je konec maja spustila še niže: našteli so dobrih 47.000 brezposelnih. Število se je precej znižalo tudi na Primorskem, to še posebej velja za Istro in Kras. Ker veliko povpraševanje tamkajšnjih delodajalcev po delavcih kar vztraja, je pričakovati, da bo število brezposelnih še upadalo.

Reuters
Dodatne delavce iščejo v malone vseh panogah, največ pa v gostinstvu in turizmu, trgovini, logistiki, zdravstvu, proizvodnji …

Kljub nekoliko višjemu številu novoprijavljenih brezposelnih se je maja brezposelnost v Sloveniji še zmanjšala in je že drugi mesec zapored najnižja po letu 1990. Ob koncu maja je bilo prijavljenih 47.186 brezposelnih, kar je 2,9 odstotka manj kot aprila in 15,5 odstotka manj kot maja lani.

Istra in Kras: povpraševanje po delavcih ostaja močno

Privabili bi še več tujih delavev
Vlada napoveduje več aktivnosti za privabljanje tujih delavcev iz Ukrajine, Moldavije, s Filipinov, Gruzije in držav zahodnega Balkana. Ta bazen se je sicer po mnenju poznavalcev že dodobra spraznil. Slovenski delodajalci so letos prijavili 72.000 prostih delovnih mest. Slika 1(brezposelnost): Brezposelnost v Sloveniji, ki je bila že aprila rekordno nizka, se je konec maja spustila še niže

Podobno je bilo tudi na Primorskem. Na območju, ki ga pokriva koprska služba zavoda za zaposlovanje, je bilo skupaj 3221 brezposelnih. To je za 5,4 odstotka manj kot aprila, kar to območje - po padcu števila brezposelnih - postavlja na drugo mesto v vsej državi. Večji padec so zabeležili le še na Gorenjskem (- 6,5 odstotka).

Za direktorja koprske službe zavoda za zaposlovanje Vladimirja Popoviča je bil padec števila brezposelnih pričakovan. Botrujejo mu še vedno precejšnje potrebe delodajalcev po delavcih, po drugi strani pa gre tudi za rezultat številnih aktivnosti z brezposelnimi, ki jih izvaja zavod. "Pričakovati je, da se bo število brezposelnih na območju, ki ga pokriva naša služba, še nižalo. Delodajalci s tega območja, ki so sodelovali v anketi o namerah glede zaposlovanja, za drugo polovico leta napovedujejo 3,7-odstotno rast števila zaposlenih. To je največ v državi," pravi Popovič.

Seznam brezposelnih se krajša večinoma zato, ker dobijo zaposlitev. Takih je bilo maja 303, od začetka leta pa skupaj že 1610. Dodatne delavce iščejo v malone vseh panogah, največ pa v gostinstvu in turizmu, trgovini, logistiki, zdravstvu, proizvodnji ...

Nižje in še nižje tudi na severnem Primorskem

Tudi na severnem Primorskem po padcu števila brezposelnih niso prav daleč od samega vrha. Našteli so 1697 brezposelnih, kar je za 3,2 odstotka manj kot aprila, kar jih uvršča na četrto mesto. "Že marsikateri mesec, ko se je brezposelnost znižala - aprila je bila rekordno nizka - smo mislili, da niže ne bo šlo. Pa smo se motili! Delodajalci povprašujejo po dodatnih delavcih. Doslej smo jim prihajali naproti s pomočjo na novo prijavljenih brezposelnih, a zdaj se tudi število teh prijav znižuje," razlaga Urška Domnik iz novogoriške službe zavoda za zaposlovanje.

Od januarja do konca maja so severnoprimorski delodajalci objavili 3548 prostih delovnih mest. Najbolj so iskani delavci za preprosta dela v predelovanih dejavnostih in pri nizkih gradnjah, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki, delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah, vozniki, prodajalci ...

Samo šestina brezposelnih je neposredno zaposljivih

Kljub rekordni nizki brezposelnosti pa preseneča podatek, da je denimo od dobrih 47.000 brezposelnih, kolikor jih je v celotni državi, neposredno zaposljivih le približno 8000. "Dolgotrajno brezposelnih, starejših in invalidov je na območju novogoriške službe, več kot znaša povprečje v državi," ugotavlja Domnikova in dodaja, da bodo delodajalci, ki doma ne bodo našli delavcev, te čedalje bolj pogosteje iskali v tujini.

Bojazni, da bi se ob morebitnem poslabšanju gospodarskih razmer brezposelnost spet lahko povečala, so - vsaj kar zadeva Nemčijo - za zdaj odveč. Nemčija je res v recesiji, toda gre za tehnično recesijo, ki ne bo imela vpliva na slovenski trg dela.