Čistilna akcija

Jadransko morje na vrhu lestvice onesnaženosti z mikroplastiko

nr
8. 6. 2023, 18.55
Deli članek:

Svetovni dan oceanov, ki ga obeležujemo 8. junija, je bil povod za nedeljsko čistilno akcijo Skupaj za našo obalo. Koprsko društvo Naredi nekaj za naravo in Rio Mare sta v sodelovanju z WWF k sodelovanju pritegnila skoraj 150 prostovoljcev, ki so med Koprom in Izolo čistili na kopnem, s supi na morski gladini in s potapljaško opremo pod njo.

Primorske novice
Čistilna akcija Skupaj za našo obalo. Kar 95 odstotkov odpadkov v morju in na plažah Jadranskega morja predstavlja plastika

"Z dogodkom smo želeli javnost spodbuditi k ohranjanju narave, medtem ko uživajo med svojimi najljubšimi športnimi aktivnostmi. Tako jim ni treba čakati na posebne dogodke, namenjene reševanju okoljskih problemov, ampak lahko med tekom ali hojo enostavno poberejo odpadek, ki ga najdejo na poti," je povedal predsednik društva NNN Miha Vivoda.

Petra Boić Petrač iz WWF Adria je ob tem opozorila na nekaj zaskrbljujočih podatkov: "Mediteran se segreva za 20 odstotkov hitreje od globalnega povprečja, kar resno vpliva na stanje biotske raznovrstnosti naših voda. Jadransko morje sodi med najbolj ogrožena morja, k čemur pripomorejo poleg podnebnih sprememb tudi prekomeren ribolov, onesnaževanje s kopnega, pomorski promet in navtični turizem. Kar 95 odstotkov odpadkov v morju in na plažah Jadranskega morja predstavlja plastika in ga tako uvršča na vrh lestvice onesnaženosti z mikroplastiko v Evropi. Med večjimi izzivi, s katerimi se srečuje Jadransko morje, pa izstopa zaskrbljujoča prisotnost zastarele in izgubljene ribolovne opreme, ki predstavlja kar polovico vseh odpadkov v morju, na letni ravni okoli milijon ton smeti, ki za svoj razkroj (ta pa nikoli ni popoln) potrebujejo do 600 let Razpadejo na mikro in nanoplastiko, ki se nato preko rib, vode in zraka prenaša na ljudi. Čeprav so bile v zadnjem času opažene spodbudne spremembe, se je količina plastike v preteklih desetih letih podvojila. V lanskem letu je v svetovnem morju pristalo osupljivih 14 milijonov ton odpadkov, kar 85 odstotkov iz kopnega."