Zbiranje podpisov

Uzakonitvi pravice do samousmrtitve Slovenci prikimavajo

P.K.
5. 6. 2023, 13.35
Deli članek:

Konec tega meseca se izteče šestdesetdnevni rok zbiranja podpisov podpore novonastalemu predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ), ki ga je pripravilo združenje za dostojno starost Srebrna nit. Če bo do takrat podpore dovolj - gre za pet tisoč ali več podpisov državljanov - bo predsednica državnega zbora začela zakonodajni postopek.

Profimedia
Sedanja zakonodaja ne ureja situacije ob koncu življenja.

Avtorji zakona so danes sporočili, da jim je ta mejnik že uspelo doseči, saj so že zbrali zakonsko zahtevanih 5.000 podpisov volivk in volivcev. Sporočajo, da bodo opogumljeni z odzivi javnih predstavitev po Sloveniji in tudi z močno javnomnenjsko podporo, nadaljevali s predstavitvami in zbiranjem podpisov do vključno 22. junija, ko se izteče 60-dnevni rok. 

Spomnimo, ZPPKŽ pod določenimi pogoji omogoča skrajšanje trpečega umiranja tistim pacientom, ki si tega ob neozdravljivi bolezni, ki vodi v smrt, neomajno želijo. Tri javnomnenjske raziskave v obdobju leta in pol so potrdile večinsko podporo javnosti, ki je neodvisna od spola, starosti, izobrazbe in kraja bivanja ter le malo od politične in svetovnonazorske usmeritve. To potrjuje, da si velika večina ljudi želi smrti brez trpljenja.

Ustrezne zakonodaje nimamo

Sedanja zakonodaja ne ureja situacije ob koncu življenja, ko nekateri ljudje umirajo trpeče in nedostojanstveno, ker jim ne moreta pomagati niti zdravila niti paliativna oskrba. "Namen ZPPKŽ tudi ni nadomestiti slabo delujočo paliativno oskrbo, temveč zakon razrešuje avtonomijo odločanja o življenju in smrti pri neozdravljivo bolni osebi. Paliativna oskrba in ZPPKŽ se tudi sicer ne izključujeta, temveč dopolnjujeta, saj zakon spodbuja razvoj paliativne oskrbe in ni alternativa zanjo," sporočajo njegovi avtorji.