Olajšanje

Na ustanovni seji se bo sestal novi, 17-članski svet RTVS

Roman Tomac
5. 6. 2023, 07.00
Posodobljeno: 5. 6. 2023, 07.39
Deli članek:

Po sklepu ustavnega sodišču o odpravi zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se bo danes na ustanovni seji sestal novi, 17-članski svet RTVS.

Marko Vavpotič
Konstituiranje novega sveta RTVS sledi odločitvi ustavnega sodišča, ki je odpravilo zadržanje dela novele zakona o RTVS.

Svet RTVS bo nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTVS. V programskem svetu je 21 od 29 članov imenoval državni zbor, del na predlog političnih strank, del pa na predlog poslušalcev in gledalcev. Novi svet zavoda bo imel 17 članov. Šest članov sveta bo predstavnikov zaposlenih, 11 članov pa predstavnikov javnosti. Med njimi ni nobenega imenoval državni zbor.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough je ta teden skladno z napotkom ustavnega sodišča, podanem ob odločitvi o umiku zadržanja dela novele, sklical prvo sejo novega sveta RTVS. Člani slednjega se bodo torej danes sestali na ustanovni seji, na kateri bodo po pričakovanjih izvolili predsednika sveta in začeli delo.

Nalog, ki jih čakajo, ni malo, med prvimi bo imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo po noveli zakona o RTVS vodila in upravljala javni zavod. Predsednika uprave bo svet RTVS imenoval na podlagi javnega razpisa, še dva člana na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na zavodu. Tako je pričakovati, da bo svet danes oblikoval tudi razpisno komisijo, ki bo nato pripravila razpisno dokumentacijo.

Med nalogami sveta zavoda bo sicer tudi imenovanje in razreševanje petčlanskega finančnega odbora, ki ga novela uvaja kot posvetovalno telo. Po enega člana bodo v imenovanje predlagali ministrstvo za finance, ministrstvo za kulturo, svet delavcev RTVS, Združenje nadzornikov Slovenije in Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije. Predsednika in njegovega namestnika bodo člani finančnega odbora izvolili med sabo.

Nov način upravljanja javnega zavoda

Konstituiranje novega sveta RTVS sicer sledi odločitvi ustavnega sodišča, ki je odpravilo zadržanje dela novele zakona o RTVS. Kot je namreč sporočilo, ni zmožno dovolj hitro priti do vsebinske odločitve o skladnosti novele z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele.

Ustavno sodišče je namreč februarja s petimi glasovi za in tremi proti začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter v celoti 24. in 25. člena novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki imenovanja sveta RTVS so lahko stekli, zadržano pa je bilo končno konstituiranje sveta.

Novela uspešno prestala tudi referendumsko odločanje

Pobudo za oceno ustavnosti je sicer na ustavno sodišče podalo več vodilnih na RTVS, s prvopodpisanim predsednikom dosedanjega programskega sveta Petrom Gregorčičem. Podpisani izpodbijajo del novele, ker menijo, da je šlo pri njenem sprejetju za zlorabo zakonodajnega postopka, prav tako jih je zmotilo prenehanje mandatov za člane programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTVS.

Še pred tem je morala novela zakona, ki jo je v parlamentarni postopek kmalu po nastopu mandata vložila vladna koalicija, na pobudo SDS prestati referendumsko odločanje. Volivci so z 62,8-odstotno podporo prižgali zeleno luč noveli zakona, ki prinaša novo ureditev vodenja, upravljanja in nadzora javnega zavoda RTVS.

Gregorčič in avtor ustavne pobude Matej Avbelj sta po umiku zadržanja novele poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Medtem pa so odločitev o odpravi zadržanja novele, ki odpira vrata drugačnemu upravljanju RTVS, pozdravili v vrstah podpornikov, med drugim več kot leto dni stavkajoči na RTVS, ki so jo sprejeli z olajšanjem.

Odprava zadržanja dela novele po oceni stavkajočih pomeni začetek depolitizacije javnega servisa. Pričakujejo, da bo novi svet RTVS čim prej začel s trdim delom, saj urejanje razmer na RTVS za nikogar ne bo lahka naloga. Kot poudarjajo, trenutno vodstvo namreč za sabo pušča pogorišče ter veliko finančno in kadrovsko škodo.

Bobo
V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough