Število upada

Minister mlade poziva k odločitvi za krvodajalstvo

J.V./STA
3. 6. 2023, 08.20
Posodobljeno: 3. 6. 2023, 08.38
Deli članek:

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pred nedeljskim dnevom slovenskega krvodajalstva Slovence, predvsem mlade, poziva k odločitvi za krvodajalstvo. Med epidemijo covida-19 je število novih krvodajalcev namreč upadlo. Ob tem bo minister dopoldne na srečanju krvodajalcev Slovenije v Veržeju daroval kri.

Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

"Ključno je, da krvodajalstvo vrnemo na raven pred epidemijo," je minister za zdravje Bešič Loredan poudaril za STA. V letu 2020 in 2021, delno tudi v letu 2022, se je precej zmanjšalo število krvodajalskih akcij, predvsem pa se je zmanjšalo število novih krvodajalcev, ki pripomorejo k temu, da krvodajalstvo v Sloveniji ostaja prostovoljno.

V Sloveniji imamo 55.000 krvodajalcev, ki vsako leto kri darujejo 95.000-krat. Pred epidemijo je po njegovih besedah na novo kri letno darovalo 8700 ljudi, lani pa 6500. Trend se po njegovih besedah v letošnjem letu sicer na srečo obrnil. V prvih štirih mesecih leta 2023 smo beležili 10-odstotni dvig števila krvodajalcev v primerjavi z lanskim letom. Želi pa si, da bi letno število novih krvodajalcev v Sloveniji preseglo 10.000.

Na ministrstvu veliko truda vlagajo v osveščanje ljudi o krvodajalstvu. Ciljajo predvsem na mlade, stare med 18 in 32 let. Slovenija ima krvodajalstvo v krvi, zato moramo storiti vse za spodbujanje krvodajalskih akcij, ki jih je letno več kot 380, je dejal minister.

Po njegovih besedah je pomembno k naklonjenemu odnosu do krvodajalstva pozivati tudi delodajalce, da razumejo in dovolijo svojim zaposlenim darovati kri. Kot ključno je izpostavil vlogo Rdečega križa Slovenije, ki aktivno sodeluje z Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

Bešič Loredan je tudi sam že nekajkrat daroval kri. Na pomen krvodajalstva bo opozoril tudi danes, saj bosta skupaj z državnim sekretarjem Tadejem Ostrcem kri darovala dopoldne na 31. srečanju krvodajalcev Slovenije v Veržeju.