Je elektrarna vredna več, kot ljudje?

Kalšani eno bitko proti vetrnicam že izgubili

Igor Selan
2. 6. 2023, 20.21
Deli članek:

Občinski svet Občine Slovenska Bistrica zavrnil pobudo za ustanovitev krajevne skupnosti Kalše, s katero so krajani tega naselja na Pohorju želeli preprečiti gradnjo male vetrne elektrarne le slabih 200 metrov od njihovih hiš.

Igor Napast
Predstavnica pobudnikov ustanovitve nove KS Tatjana Frešer (za govornim pultom) je neuspešno prepričevala občinske svetnike in vodstvo občine.

Občinski svet Občine Slovenska Bistrica je s 7 glasovi za in 20 proti zavrnil pobudo tridesetih krajanov Kalš, s katero so ti zahtevali izločitev njihovega kraja iz Krajevne skupnosti (KS) Šmartno na Pohorju in ustanovitev lastne KS Kalše. Do pobude za ustanovitev lastne KS v Kalšah je prišlo zato, ker KS Šmartno ni upoštevala njihovega nasprotovanja načrtovani gradnji male vetrne elektrarne v neposredni bližini stanovanjskih hiš v njihovem naselju. Kot je znano, so v Šmartnem leta 2021 glede tega vprašanja izvedli tudi referendum, na katerem pa so Šmarčani z majhno večino zahtevo Kalšanov, da občina razveljavi že izdano soglasje za gradnjo male vetrne elektrarne, zavrnili.

Je elektrarna vredna več, kot ljudje?

Ali je ena elektrarna vredna več, kot vsi ljudje v Kalšah, se je po odločitvi občinskega sveta vprašala predstavnica pobudnikov ustanovitve nove KS Tatjana Frešer in napovedala, da se bodo Kalšani proti elektrarni borili še naprej: "Uporabili bomo vsa razpoložljiva pravna sredstva. Podali bomo tudi novo pobudo za ustanovitev lastne KS na eni od prihodnjih sej." Eden od razlogov, zakaj so bistriški svetniki glasovali proti, je namreč bilo tudi dejstvo, da so pobudniki v pobudi zajeli le del naselja Kalše, tisti, ki leži v KS Šmartno, medtem ko so drugi del naselja, ki leži v KS Zg. Polskava, izpustili.

Ustanovitev KS možna šele čez tri leta

Že uvodoma je sicer občinska uprava opozorila, da bi lahko v skladu z zakonodajo novo KS ustanovili šele čez tri leta na rednih lokalnih volitvah, zaradi česar nova KS verjetno ne bi mogla več vplivati na postopke za gradnjo dotične elektrarne. "Ob tem se želi novo KS ustanoviti samo z enim namenom, preprečiti gradnjo elektrarne, kar ni smiselno, KS imajo namreč številne druge naloge. Bolje bi bilo spremeniti zakonodajo," je menil podžupan Žarko Furman. K temu je pozval tudi drugi podžupan, sicer nekdanji predsednik KS Šmartno Modest Motaln"Na ustanovitev KS Kalše bo treba čakati tri leta, vlada pa lahko sklep sprejme čez noč. Po vzoru bavarskega deželnega predpisa naj sprejme odlok, s katerim se bo zahteval ustrezen odmik gradnje elektrarne od stanovanjskih objektov."