Reševalni pas

Ob zastoju skrajno levo in skrajno desno, na lastno pest pa ne obračati

G.G./STA
2. 6. 2023, 15.47
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 16.00
Deli članek:

Še enkrat več je treba ponoviti, kaj storiti ob zastoju na avtocesti. Ustvariti je treba reševalni pas in intervencijskim vozilom omogočiti prost prehod do mesta nesreče.

promet.si
Solidno razvrščanje na južni ljubljanski obvoznici.

Kadar vozniki naletijo na zastoj zaradi prometne nesreče, del na cesti ali fantomskega zastoja je pomembno, da ustvarijo reševalni pas. "Vsi, ki vozijo po levem, prehitevalnem pasu, naj se postavijo skrajno levo, tisti, ki vozijo po desnem, voznem pasu, pa naj se postavijo skrajno desno," je pozval vodja informacijskega centra AMZS Matic Zupančič. Opozoril je, da vozniki na lastno pest nikoli ne smejo obračati in voziti v napačno smer, saj s tem ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Pred začetkom poletja, ko je na cestah tradicionalno več gneče, Zupančič voznikom svetuje, naj pred odhodom na pot preverijo promet, morebitne obvoze, zapore cest in zastoje. "Stanje na cestah lahko preverijo tudi v AMZS aplikaciji," je dejal. Svetuje tudi, naj na pot vzamejo vodo in kakšen prigrizek, da so ob morebitnem zastoju pripravljeni.

Ob zastojih lahko vozniki izberejo druge, stranske ceste. A vodja informacijskega centra na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) opozarja, da v takih primerih pogosto nastanejo zastoji tudi na obvoznih in vzporednih cestah, ker navigacija voznike usmeri na druge ceste, kjer je potovalni čas krajši. Ob zastoju naj vozniki upoštevajo navodila pristojnih in preverjajo portal promet.si, za informacije o stanju na cestah pa lahko pokličejo tudi informacijski center AMZS na brezplačno številko 080 28 20.

V zastojih nevarnost naleta

Na AMZS sicer poleti ne pričakujejo zastojev na meji s Hrvaško, vsaj ne v meri, kot se je to dogajalo v preteklih letih. "Bodo pa zastoji drugje: ob raznih deloviščih, zoženjih cest, na Hrvaškem morda pred cestninskimi postajami," je za STA še povedal Zupančič. Ob tem policija voznikom svetuje, naj zagotavljajo primerno varnostno razdaljo med vozili, hitrost vožnje prilagodijo trenutnemu stanju prometa in vozijo strpno, neobjestno ter previdno, še posebej na odsekih, kjer se izvajajo gradbena dela.

Policija še opozarja, da ob zastojih in stoječih kolonah obstaja nevarnost naleta, v stoječi koloni pa potniki ne smejo zapuščati vozil in hoditi po avtocesti. Vozniki naj vozijo trezni in med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, so sporočili s Policijske uprave Kranj.