Zasebna tožba Roka Snežiča

Kordiš poudarja, da je nedolžen človek, ki želi narediti red v državi

J.V.
1. 6. 2023, 12.35
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 12.49
Deli članek:

Kordiš očitke Snežiča razume, krivde pa ne priznava. Kdaj se bo pričelo sojenje, še ni znano.

Svet24
Poslanec Levice Miha Kordiš krivde ne priznava.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je sodnici Nini Drozdek Draganić v tretje le uspelo izpeljati predobravnavni narok za poslanca Levice Miho Kordiša, ki ga kot zasebni tožilec preganja davčni strokovnjak Rok Snežič. Kordiš očitke razume, krive pa ne priznava. Snežič kazensko preganja "svojega največjega oboževalca" zaradi navedb, da je kriminalec, ki pere denar za Viktorja Orbana, Vladimirja Putina in Janeza Janšo. Besede je Kordiš izrekel na nacionalki na enem od soočenj za predsednika države.

Kordiš bi se moral o očitkih izjasniti že v začetku maja, a je narok prekinila najava o domnevno podtaknjeni bombi. Pred enim tednom pa je jutranja prometna nesreča na štajerski avtocesti, v kateri je pri Celju zagorelo tovorno vozilo, zaradi česar so nastajali zastoji, preprečila prihod Snežiča v Ljubljano. Tudi danes Snežiča na sodišče ni bilo, neuradno zaradi neodložljivih obveznosti v Mariboru, a je njegov odvetnik Goran Janžekovič vztrajal, da se predobravnavni narok za Kordiša opravi v nenavzočnosti zasebnega tožilca.

STA
Rok Snežič se današnjega naroka ni udeležil zaradi obveznosti v Mariboru.

Kordiš kot rečeno krivde za žaljivo obdolžitev in razžalitev ne priznava, njegov odvetnik Dino Bauk pa je kot dokazni predlog navedel zaslišanje obeh glavnih protagonistov zadeve, v kazenski spis pa je vložil tudi kopije medijskih prispevkov o Snežiču, ki naj se preberejo med glavno obravnavo. Snežičev odvetnik Janžekovič pa je kot dokazne predloge navajal branje potrdil in obvestil sodišč, ministrstev in davčnih organov, iz katerih po njegovem izhaja Snežičeva nekaznovanost na območju BiH in Slovenije. Pa tudi listin, ki dokazujejo tožnikovo strokovno izobrazbo. Datum pričetka glavne obravnave bo sodišče še določilo.

"Zagotovo nisem kriv, samo na glas sem povedal, da je Rok Snežič kriminalec, da je arestantski cimer Janeza Janše in da je državi dolžan več stotistoč evrov. Medtem pa poglejte, kaj se dogaja z običajnimi ljudmi v tej državi, komaj lahko preživijo, preganja se jih za vsak najmanjši belič in to seveda ni prav," je pred sodno dvorano dejal obtoženi Kordiš. "Vedno bom branil ljudi v tej državi pred kriminalci, ne glede na to, da se prosto sprehajajo naokoli in preganjajo nedolžne ljudi, ki želijo narediti red," je še poudaril. Kakor koli. Se nadaljuje.