Nasprotovanje

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ne dohaja

S.R.
30. 5. 2023, 14.25
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 14.36
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetniki so imeli včeraj na mizi več perečih vprašanj, vključno s podražitvijo parkirnin v mestu, a ljubljanski župan Zoran Janković ni bil niti najmanj navdušen nad glasovanjem Levice.

Marko Vavpotič / M24
Zoran Janković

Ljubljanski mestni svetniki so na včerajšnji seji denimo podprli podražitev parkirnin v mestu za 10 centov za uro parkiranja. V ožjem mestnem središču oziroma coni 1 bo cena urnega parkiranja po novem znašala 1,30 evra, v južnem delu Bežigrada, Krakovem, na Mirju in Prulah ter na urejenih parkiriščih v coni 2 bo postavljena pri 0,80 evra, v tretji coni, ki zajema vsa druga območja s parkomati znotraj obvoznice, pa bo parkiranje stalo pol evra. Cene parkirnih dovolilnic, ki stanovalcem omogočajo neomejeno parkiranje na območjih s parkomati, bodo ostale nespremenjene, bodo pa med drugim več plačevali abonenti, in sicer po 28, 40 oziroma 45 evrov na mesec, odvisno od lokacije parkirnega mesta, je včeraj poročala STA. Janković je na današnji novinarski konferenci znova opomnil, da se parkirnine v Ljubljani niso podražile že leta. Obenem je poudaril, da bodo poskušali tudi s tem ukrepom voznike odvrniti od namere, da se z vozili podajajo v mesto. Priznal je sicer, da ne vedo, ali bodo cene parkiranja imele kakšen vpliv, a vredno je poskušati. 

Svetniki so hkrati podprli uvedbo globe v višini 160 evrov za posameznike, ki bi v ožjem središču mesta brez posebne dovolilnice vozili težka tovorna vozila, delovne stroje ali traktorje. Okoli slednjega se je nedavno dvignilo veliko prahu, a je župan Janković že večkrat poudaril, da ukrep ni uperjen zoper kmete protestnike. Po njegovih navedbah globe v višini 160 evrov ne bodo namenjene protestnikom na prijavljenih in organiziranih shodih. »Ko bo protestnik na kakšnem prijavljenem protestu dobil kazen, naj mi jo kar domov prinese,« je denimo pozval.

S.R. / M24
Včerajšnja seja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana.

Levica glasuje proti Jankoviću

Mestni svetniki so imeli na mizi tudi več drugih predlogov, vključno s predlogi sklepov za določitev dela plače za delovno uspešnost številnim vodjem javnih zavodov, mnogih med njimi s področja kulture, pa tudi ravnateljicam in ravnateljem osnovnih šol, vrtcev in glasbenih šol ter poveljniku Gasilske brigade Ljubljana, pri čemer ni ostalo neopaženo, da so zoper vse predloge glasovali svetniki Levice, na kar je na današnji novinarski konferenci opozoril Janković. Župan je sicer poudaril, da imajo do nasprotovanja predlogom seveda vso pravico, a da se sprašuje, če gre v ozadju nemara za kaj drugega, morda sporočilo njemu samemu, ne pa za nasprotovanje predlogom občine. Če je temu tako, »tudi to sprejmem.« A Janković kot zanimivost ni pozabil izpostaviti, da pri glasovanju z glasovi proti Levice niso dohajali niti svetniki SDS, ki so za razliko o svetnikov Levice našli nekaj poguma, da kakšnega od predlogov tudi sprejmejo.