Podpisali sporazum

Magna bo Sloveniji vrnila denar

R.T.
30. 5. 2023, 11.01
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 12.24
Deli članek:

Vodstvo kanadsko-avstrijske avtomobilske multinacionalke se je odločilo proizvodnjo preseliti v svojo graško tovarno.

Sa.R.
Gospodarski minister Matjaž Han

Po marčevskem zaprtju lakirnice v Hočah je ostalo neodgovorjeno vprašanje, ali bo Magna Steyr vrnila 18,5 milijona evrov državne subvencije in še 3,6 milijona evrov obresti čeprav je gospodarski minister Matjaž Han zagotovil, da bo Slovenija denar dobila nazaj. Ta je zdaj sporočil, da so dogovor za to le sklenili.

"Mislim, da smo naredili dober dogovor za Republiko Slovenije," je v izjavi za medije dejal minister in dodal, da glede na pogodbo vračilo subvencije ni bilo samoumevno. Glede na dogovor bo Magna sredstva v proračun nakazala v tednu od 12. do 16. junija.

Han je še izrazil željo, da Magna najde ustrezno poslovno priložnost za zagon tovarne v Hočah.

Sprejeli poseben zakon

Spomnimo. Prihod Magne v Hoče sta leta 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, vlada pa je sprejela celo poseben zakon, znan kot Lex Magna, ki je med drugim omogočal razlastitev lastnikov zemljišč.

Ostajajo v igri

Avtomobilski koncern je v začetku marca sporočil, da se program presežnih delavcev nanaša na 90 zaposlenih, pri čemer naj bi nekaterim delo ponudili v njihovi graški tovarni. V Hočah bo ostalo 50 zaposlenih, lokacijo pa bodo preuredili v podporno razvojno središče.

Po odhodu iz Slovenije je Magna objavila novico o večji naložbi na Madžarskem. Po neuradnih informacijah N1 naj bi tam delali vrata za avtomobile, medtem ko v Sloveniji načrtujejo proizvodnjo celotnega avtomobila. Kar pomeni, da bi lakirnici dodali še karosernico in sestavljalnico, vrednost celotne naložbe pa naj bi bila 146 milijonov evrov. Potencialnega partnerja menda še iščejo.