Prodaja sadja

Furs preverjal obcestne stojnice: Mimo dacarjev izdal kar 767 računov

S.R.
30. 5. 2023, 09.26
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 09.49
Deli članek:

Finančna uprava RS (Furs) je pretekli konec tedna opravljala nadzore pomičnih stojnic sadja. Nepresenetljivo je ugotovila številne kršitve.

Finančna uprava
/

Kot so pojasnili pri Fursu, so v lanskem letu pri 113 različnih pravnih osebah na stojnicah opravili več kot 250 nadzorov. V 31 odstotkih primerov so ugotovili kršitve, povezane z neizdajo računov, nepotrjevanjem računov v davčnih blagajnah, nepravilno vsebino računov, zaposlovanjem na črno in nepravilnostim na področju DDV. V okviru 65 prekrškovnih postopkov so izrekli globe v skupni višini 235.750 evrov.

Finančna uprava
/

Letos so z intenzivnejšim nadzorom začeli v aprilu, ko se je tudi začela sezona prodaje sadje. Inšpektorji so opravili več kot 60 nadzorov, večinoma na Primorskem. Med 26. in 28 majem so se osredotočili na stojnice na območju občin Pivka, Ankaran, Koper, Izola in Piran, pri čemer so v okviru 21 nadzorov dvema pravnima osebama izrekli ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti. Ugotovili so tudi prekrške zaradi drugih kršitev davčnih predpisov. Tako so denimo pri enem od zavezancev za davek ugotovili, da davčnemu organu v informacijski sistem davčnih blagajn ni posredoval podatkov o kar 767 izdanih računih.

Pri Fursu so še opozorili, da bodo s poostrenimi nadzori nadaljevali tudi v prihodnje in da v okviru medresorske delovne skupine sodelujejo tudi z drugimi inšpekcijskimi službami.

Finančna uprava
/