Podjetnikom obveza, bankam ne

Banke podjetnikom zapirajo račune, nato jih kaznuje še država

Žiga Kariž
29. 5. 2023, 17.15
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 19.28
Deli članek:

Glede na trenutno zakonsko ureditev lahko banka podjetniku kadarkoli brez obrazložitve zapre tekoči račun. Ob tem se mu utegne zgoditi, da novega ne bo mogel odpreti nikjer drugje, če računa nima, pa mu grozi kazen.

Profimedia
Poudarjajo, da je treba vsak tekoči račun, bodisi odprt v Sloveniji bodisi v tujini, prijaviti finančni upravi.

Finančna uprava Slovenije je v preteklih tednih in mesecih večkrat opozarjala na zakonsko zahtevo, da mora imeta vsaka pravna oseba ali samostojni podjetnik za namene poslovanja odprt tekoči račun. Tistim, ki se na njihova opozorila niso odzvali in kljub pozivom niso odprli računa, so tako v preteklih dneh poslali obvestila o izrečenih globah. Kot so nam povedali na Finančni upravi RS (Furs) so bili davčni zavezanci večkrat opozorjeni prek javnih sporočil in individualnih pozivov, ki so bili poslani 8664 poslovnim subjektom. Po podatkih Fursa na dan 17. 5. 2023 je bilo brez računa več kot 8100 pravnih oseb (od tega 2761 društev) in nekaj več kot 500 samostojnih podjetnikov oziroma posameznikov, ki opravljajo dejavnost. Do 24. maja je Furs iz tega naslova vročil 193 glob v skupnem znesku 194.800 evrov. Po zakonu je namreč zagrožena kazen za pravno osebo 1200 evrov in za odgovorno osebo pravne osebe 600 evrov.

Podjetnikom obveza, bankam ne

STA
Ivan Simič je izpostavil težavo, s katero se podjetniki srečujejo že nekaj let.

A nekdanji direktor Fursa in priznani davčni strokovnjak Ivan Simič ob tem opozarja na absurdni položaj, v katerem se lahko znajdejo podjetniki. Na svojem blogu je tako zapisal: »V teh dneh so mnogi davčni zavezanci, katerim so poslovne banke enostransko zaprle transakcijske račune, od Fursa prejeli kazen in to zaradi tega, ker nimajo odprtega transakcijskega računa.« Simič je tako izpostavil težavo, s katero se podjetniki srečujejo že nekaj let. Zakon predpisuje, da mora imeti podjetje odprt tekoči račun, a ga banke niso zavezane odpreti oziroma ga podjetniku lahko kadarkoli zaprejo brez obrazložitve.

Različni razlogi

Kot pravi Ivan Simič, lahko banke sodelovanje podjetjem odrečejo iz več razlogov – če banka oceni, da je oseba, ki je odprla podjetje, politično izpostavljena oseba, ali da je oseba, ki je odprla podjetje, v preteklosti že imela težave z banko, ali pa je pooblaščenec banke ocenil, da podjetje opravlja rizične posle ali posle, ki se bodo opravljali v rizičnih državah in podobno. Torej vse to so lahko razlogi, da vam banka ne odpre računa, zapre pa vam ga lahko zaradi neporavnanih obveznosti ali tudi zgolj zaradi dolgega obdobja neaktivnosti.

Brez izjem

A kot pravijo na Fursu, »pri obveznosti odprtega računa za poslovne subjekte ni nikakršnih izjem. Morebitna poslovna neaktivnost/mirovanje poslovnega subjekta ali morebitna zavrnitev odprtja računa ali enostransko zaprtje računa s strani ponudnika plačilnih storitev ne predstavlja zakonitega razloga za neizpolnitev zakonske obveznosti odprtega računa.« Ob tem so nam v odgovoru kot mogočo rešitev za tiste, ki so ostali pred zaprtimi vrati slovenskih bank, omenili odprtje računa pri kateri od tujih bank oziroma sodobnih globalnih bank, ki poslujejo zgolj prek spleta. Ob tem seveda poudarjajo, da je treba vsak tekoči račun, bodisi odprt v Sloveniji bodisi v tujini, prijaviti finančni upravi.

Predpise kujejo v EU

Razlog, da je bankam dana svoboda pri odločanju, s kom bodo poslovale in s kom ne, podjetnikom pa zaveza, da tekoči račun morajo imeti, glede na zapis Ivana Simiča izvira iz vse bolj strogih predpisov EU, predvsem na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, s katerimi so zaostrili pogoje za odpiranje transakcijski bančnih računov. Podobno velja za podjetja iz davčno ugodnih območij ali za poslovanje slovenskih podjetij s podjetji v davčno ugodnih območjih.

Kaj pa gotovina?

Podjetje, ki mu banka zapre račun in ne more odpreti novega, je v skoraj brezizhodnem položaju. Načeloma se lahko začasno zateče h gotovinskemu poslovanju, ki pa ima velike omejitve. Med podjetji se lahko z gotovino izvaja le posle do vrednosti 420 evrov, posamezniki pa lahko podjetjem z gotovino plačujejo le blago in storitve do 5000 evrov.