Gregorčič in Avbelj na ESČP

"Nočna mora, ki smo jo živeli zadnje leto, nas je spremenila"

S.R./STA
29. 5. 2023, 10.28
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 14.19
Deli članek:

Odločitev ustavnega sodišča, da do nadaljnjega dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je dodobra razburkala slovensko javnost. Prvi premiki se že dogajajo, sklep ustavnega sodišča pa je bil danes že objavljen v uradnem listu.

Sašo Švigelj / M24
Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković.

Prve korake za konstituiranje novega sveta zavoda RTVS, v katerem ne bo predstavnikov, ki jih imenuje državni zbor, je pričakovati že v tem tednu. V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, je sicer sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v roku, kot mu ga je postavilo ustavno sodišče. Če Grah Whatmough seje ne bi želel sklicati, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev. Sklep ustavnega sodišča glede RTVS je bil sicer danes objavljen v uradnem listu.

Danes so o dogajanju na novinarski konferenci spregovorili predstavniki zaposlenih in stavkajočih na RTV Slovenija. Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković je med drugim ponovila, da petkova odločitev pomeni začetek depolitizacije javnega servisa in uveljavitev volje državljanov na referendumu. Demokratične institucije morajo biti v službi vseh in ne le "ekskluzivne peščice posameznikov." Po navedbah Milinkovićeve za zaposlene in sindikat odločitev pomeni "začetek konca. Pričakujemo, da se bo nov svet RTV sešel čim prej in začel s trdim delom." Dodala je, da urejanje razmer za nikogar ne bo lahka naloga, saj trenutno vodstvo "za seboj pušča pogorišče in veliko škodo, ne samo finančno, ampak tudi kadrovsko. Uničevati je lažje, kot pa graditi."

Od novega vodstva RTV-ja pričakujejo, da bo zasledovalo interes javnosti, znova vzpostavilo dialog z zaposlenimi in vsemi sindikati, ne zgolj s tistimi, ki se z njimi strinjajo.

Predsednica sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je nato izrazila upanje, da bodo s to odločitvijo morda vendarle "dobili pogajalce, s katerimi bomo lahko sklenili stavkovni sporazum, razrešili stavkovne zahteve in dejansko izboljšali javno RTV." Po kar 20 krogih pogajanj namreč niso razrešili ničesar, zato Potočnikova pričakuje, da bo 21. krog z novo upravo in pogajalsko skupino končno prinesel napredek, in sicer že pred poletjem.

"Nočna mora, ki smo jo živeli zadnje leto, nas je spremenila," pa je med drugim dejal predsednik sveta delavcev Robert Pajek, ki je opozoril, da je bilo v zadnjem letu vse preveč ljudi tiho. Po njegovih besedah se zdaj iz te nočne more vendarle zbujajo, "za nas pravi izzivi šele prihajajo." Poudaril je, da bo svet delavcev gledal pod prste tudi novi upravi.

Spremembe niso možne čez noč

Ilinka Todorovski, izvoljena predstavnica sveta delavcev v novem svetu RTVS, je dejala, da so novi člani sveta v zadnjih dneh v marsičem že našli skupni jezik. "Napovedujem tudi, da smo uspeli uskladiti pismo, ki ga bomo poslali v.d. generalnemu direktorju." Po lastnih besedah se zaveda, da članstvo v tem novem organu, kot ga doslej še niso imeli, ne bo preprosto. "Najmanj, kar bi si zdaj zaslužila ta tako oslabljena hiša je, da bi naredili kakšne napačne poteze, izvedli kakšen prenagljen ukrep ali delovali tako, da bi lahko v tem kdor koli razbral tisto, kar vem, da si marsikdo potihoma v srcu želi, da bi tudi maščevali dogajanje v zadnjem letu dni. S trezno glavo in odgovorno naprej." Med prioritetami novega sveta je poleg nujnih zadev, kot so priprava novega statuta, razpisa za novo vodstvo in priprave novih programskih standardov, izpostavila spodbuditev priprave rebalansa programsko-poslovnega načrta, da bi lahko morda že z "jesensko shemo, če bo to le mogoče, videli kakšno od tako brutalno ukinjenih oddaj." Poudarila je, da se te stvari ne morejo odvijati čez noč, saj se bodo "resnično držali vseh pravil."

Sašo Švigelj / M24
Izvoljena predstavnica sveta delavcev v novem svetu RTVS Ilinka Todorovski.

Pritožba na ESČP

Medtem sta prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Ocenjujeta namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva. Kot sta pojasnila v današnji izjavi za javnost, odprava začasnega zadržanja predstavlja "nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru, saj je sodišče zadržanje odpravilo, brez da bi kakorkoli zaščitilo pravni položaj pobudnikov". Menijo, da je sodišče pobudnikom "odvzelo vsakršno učinkovito pravno sredstvo" in tudi pravico do izjavljanja, ki je del pravice do poštenega sojenja.

Kot sta še navedla v izjavi, da je ustavno sodišče v svojem sklepu "zavzelo jasno stališče, da sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času". Po mnenju pobudnikom to skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva "nedvomno pomeni, da so z izdajo tega sklepa v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva".

Ker so ostali brez vsakršnega učinkovitega pravnega varstva, jim je skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah omogočena pritožba na ESČP v Strasbourgu, so prepričani. Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala.

V njej zatrjujeta kršitev pravice do sodnega varstva. "Kršitve konvencije utemeljujemo z dejstvom, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, katerega integralni del je, skladno z ustaljeno sodno prakso ESČP, začasno zadržanje izpodbijanega predpisa," sta vsebino pritožbe povzela v izjavi za javnost.

V pritožbi še navajata, da je ustavno sodišče s tem sklepom zaščitilo državno oblast proti posameznikom, "kar je v grobem nasprotju s samim jedrom ideje varovanja človekovih pravic".

Razrešitev članov programskega sveta

Po odločitvi ustavnega sodišča je na zavoro stopila tudi parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK), ki je danes odpovedala štiri že sklicane junijske seje, na katerih naj bi obravnavali predloge sklepov o razrešitvi devetih članov programskega sveta RTVS.

Predlogi sklepov so predvideli razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta RTVS, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Programski svet sicer šteje 29 članov. Iz obrazložitve predlogov izhaja očitek omenjenim svetnikom, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. Nanje leti tudi očitek opustitve dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti.