Odškodninska tožba

Pirova zmaga upokojenega brigadirja Krkovića v tožbi Peinkiherja

J.V./STA
26. 5. 2023, 16.25
Posodobljeno: 26. 5. 2023, 16.37
Deli članek:

Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo Anton Peinkiher mora upokojenemu brigadirju Antonu Krkoviču za svoje trditve, ki jih je dal za več medijev, plačati 1300 evrov odškodnine, ni pa mu treba preklicati trditev in objaviti opravičila, je sklenilo sodišče. Krkovič je sicer zahteval 20.000 evrov.

Primož Lavre

Krkovič je tožbo zoper Peinkiherja vložil zaradi več zapisov in izjav, objavljenih v časnikih Delo in Dnevnik ter na portalu nacionalke. Po njegovem ga je Peinkiher obtoževal nesposobnosti in kaznivih dejanj, organizirane prodaje orožja, ovajanja nedolžnih ljudi in nepotrebne sestrelitve helikopterja nad Ljubljano v času osamosvojitvene vojne. Julija 2019 mu je Okrožno sodišče v Ljubljani pritrdilo in sklenilo, da mu mora Peinkiher plačati 7250 evrov odškodnine, svoje izjave pa tudi javno preklicati in se opravičiti. Menilo je, da Peinkiher ni dokazal resničnosti svojih trditev oziroma ni dokazal, da je imel zadostno podlago verjeti v njihovo resničnost.

Facebook
Anton Peinkiher

Peinkiher se je na odločitev pritožil, višje sodišče je januarja 2021 sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje. V novem postopku je okrožno sodišče odločilo, da je Peinkiher delno posegel v Krkovičeve osebnostne pravice, a ne v tolikšni meri, kot ocenjuje sam. Določilo je, da mu mora Peinkiher plačati 1900 evrov odškodnine, a je hkrati zavrnilo zahtevek za preklic trditev in objavo opravičila. Tudi na to odločitev se je Peinkiher pritožil. V nedavni odločitvi pa je višje sodišče ocenilo, da je dosojena odškodnina glede na sodno prakso previsoka in jo je znižalo na 1300 evrov, v ostalem delu pa je sodbo prvostopenjskega sodišča potrdilo.V komentarju sodbe višjega sodišča, ki jo je posredoval medijem, je Peinkiher ocenil, da je v sodnem procesu zmagal, kar da je velika zmaga za pravično in svobodno Slovenijo.