Prvič iz Slovenije

Tea Jarc se je zavihtela na visok položaj

G.G.
26. 5. 2023, 13.53
Posodobljeno: 26. 5. 2023, 13.57
Deli članek:

Izvoljena je bila v vodstvo evropskega združenja sindikatov.

Marko Vavpotič / M24
Tea Jarc

Na 15. kongresu Evropske konfederacija sindikatov (ETUC), ki je te dni potekal v Berlinu, so izvolili novo vodstvo. Kot konfederalna sekretarka je bila v vodstvo izvoljena tudi sindikalistka Tea Jarc, ki jo je na ta položaj predlagala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Novo vodstvo bo naslednje štiri leta vodilo organizacijo, sodelovalo z evropskimi institucijami in organizacijami delodajalcev ter predlagalo in načrtovalo različne evropske politike ter izvedlo razne sindikalne akcije.

Za generalno sekretarko so izbrali Esther Lynch iz Irske, njena namestnika bosta Isabelle Schömann iz Nemčije in Claes-Mikael Stahl iz Švedske. Ob Tei Jarc bosta mesto sekretarja zasedla še Giulio Romani iz Italije in Ludovic Voet iz Belgije.
V Sindikatu Mladi plus so poudarili, da je prvič v zgodovini Evropske konfederacije sindikatov na položaj v vodstvu izvoljena oseba iz Slovenije in tudi širše, še nikoli do sedaj ni bila v vodstvu oseba iz balkanske regije.

Tea Jarc je svojo sindikalno pot začela leta 2014 v Sindikatu Mladi plus. Od leta 2017 je bila predsednica omenjenega sindikata in aktivna na mnogih področjih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Od leta 2018 pa je aktivna tudi v evropskem sindikalnem gibanju, kjer je bila med leti 2019 in 2022 predsednica Odbora za mlade Evropske konfederacije sindikatov. Ob izvolitvi je dejala: »V današnjem izjemno prepletenem in globaliziranem svetu, je vedno več izzivov, ki jih ne moremo reševati samo v nacionalnih okvirih. Neoliberalni kapitalistični sistem, fleksibilizacija sveta dela, nižanje delavskih standardov, podnebne spremembe, zaton demokracije in vzpon skrajne desnice so nevarni trendi, na katere je treba biti pozoren prav zato, ker se širijo na mednarodni ravni. Zato se moramo tudi sindikati še močneje povezovati in se skupaj boriti za skupne sindikalne vrednote.  Vse to so področja,  na katerih smo aktivni tudi v Evropski konfederaciji sindikatov, tudi in predvsem v dialogu z Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom, kjer se prav tako borimo za dostojno delo in življenje za vse. Zavedati se moramo, da je vedno več odločitev, ki vplivajo na naše vsakodnevno življenje in delo, sprejetih na evropski ali širše, na mednarodni ravni. Pri tem mora biti glas delavk in delavcev slišan in upoštevan. V svojem mandatu si bom prizadevala prav za to. Na eni strani za to, da prenovimo sindikalno gibanje, ga moderniziramo in odpremo za vse delavke in delavce, tudi za prekarce, platformne delavke, brezposelne, mlade, ženske, migrante in druge marginalizirane skupine. In na drugi strani, da jasno in glasno predstavljamo in zagovarjamo politike, ki bodo zasledovale ekonomsko, socialno in podnebno pravičnost. Nenehne krize, vojna, energetska kriza, draginja in inflacija za delavke in delavce prinašajo katastrofalne posledice. Čas je, da izboljšamo položaj delavstva in vzpostavimo sistem, ki bo zagotavljal pravično razporeditev bogastva. Pred nami so tudi evropske volitve. V mnogih državah smo priča vzponu skrajne desnice, ki si v naslednji sestavi Evropskega parlamenta obeta še več sedežev. Ta gibanja in stranke delujejo proti sindikatom, proti evropskim in sindikalnim vrednotam in nasprotujejo razvoju demokratične in socialne Evrope. Zato bo ključno, da sindikati v tem času informiramo delavke in delavce o volitvah ter tudi s tem prispevamo k razvoju bolj solidarne in povezane Evrope.«