Odzval se je direktor Grah Whatmough

Uradno: Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje novele zakona o RTVS

P.K., S.R./STA
26. 5. 2023, 13.32
Posodobljeno: 26. 5. 2023, 18.26
Deli članek:

Vest, da je ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je zdaj z objavo sklepa ustavnega sodišča postala tudi uradna.

Marko Vavpotič / M24
/

Ustavno sodišče je tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Za odpravo oziroma umik zadržanja izvajanja dela novele zakona so glasovali ustavni sodniki Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Proti je glasoval Rok Svetlič, medtem ko sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič nista glasovala. Svetlič je napovedal tudi odklonilno ločeno mnenje. "Glede na razhajanja med stališči sedmih sodnic in sodnikov, ki še odločajo v zadevi, zaradi katerih nobena od obravnavanih vsebinskih odločitev ni prejela večinske podpore petih glasov, hitre vsebinske odločitve ne bo mogoče zagotoviti," so v sklepu ugotovili ustavni sodniki.

Iz tega razloga in glede na to, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna, da obstaja dvom v zakonitost odločanja trenutnega programskega sveta in generalnega direktorja, ki izhaja iz pravnomočnih sodb Višjega delovnega in socialnega sodišča, da ni znano, kdaj bo ustavno sodišče lahko vsebinsko odločilo o pobudi in ker na podlagi sklepa o začasnem zadržanju generalni direktor ter direktorja radia in televizije lahko opravljajo le tekoče posle, kar ovira nemoteno delovanje RTVS, "ustavno sodišče ocenjuje, da so navedeni razlogi skupaj v tolikšni meri spremenili upoštevno težo v času izdaje sklepa o začasnem zadržanju ugotovljenih škodljivih posledic, da je treba sprejeti odločitev o prenehanju veljavnosti začasnega zadržanja izpodbijanih določb".

Z objavo sklepa v uradnem listu bo sklep o zadržanju izvrševanja dela novele zakona o RTVS prenehal veljati, kar pomeni, da se lahko konstituira novi svet RTVS, kot ga predvideva novela in posledično drugi novi organi, piše ustavno sodišče. Ob tem je za konstituiranje določilo sedemdnevni rok, saj sta zakonsko določena roka za konstituiranje sveta RTVS in sklic prve seje sveta RTVS že potekla, člani novega sveta pa so že imenovani. V tem roku mora biti sklicana prva seja sveta, ki jo skliče vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča. Če seje ta ne skliče, lahko prvo sejo skliče vsaj ena tretjina članov sveta, še izhaja iz sklepa ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem.

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje današnjo ustavno odločitev, po kateri je začasno zadržanje izvajanja pri delu novele zakona o RTVS odpravljeno. V skladu s sklepom ustavnega sodišča bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda, so sporočili z RTVS.

Poziv k čim prejšnji končni odločitvi

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je v odzivu ponovila svoj poziv, naj ustavno sodišče čim prej sprejme končno odločitev v zadevi RTV, kar velja ne glede na danes sprejeto odločitev. Odločitev sicer pozdravlja in vse vpletene poziva k njenemu spoštovanju. "Sprejeta odločitev namreč omogoča začetek konstituiranja novega sveta RTV, kamor je predsednica že predlagala kandidatko in je po njenem mnenju prvi korak k stabilizaciji razmer na RTV Slovenija. Predsednica apelira na vse, ki so vključeni v proces konstituiranja novega sveta, da se postopki izpeljejo nemoteno, skladno z novim zakonom, sklepom ustavnega sodišča in v duhu spoštljive medsebojne komunikacije."

Odzvalo se je tudi ministrstvo za kulturo, kjer so odločitev pozdravili. "Kot izhaja iz obrazložitve je ustavno sodišče ugotovilo, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna. Obstaja pa dvom v zakonitost odločanja programskega sveta in generalnega direktorja, ki izhaja iz pravnomočnih sodb višjega sodišča," so navedli. Uveljavitev novega zakona po njihovih besedah pomeni, da se bodo razmere na RTV začele končno urejati. "Pomeni umik strankarske politike iz vodenja in upravljanja RTV. Temeljni namen novega zakona je zagotoviti institucionalno in programsko avtonomijo ter zaščititi novinarsko in uredniško neodvisnost. Šele takrat bo RTV postala javni medij."

"Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija, zaposlenim pa se daje potrebno avtonomijo," pa je v prvem odzivu navedel premier Robert Golob. Umik politike iz RTVS je nujen za izvajanje temeljnega poslanstva RTVS, poleg koalicije pa so se zanjo zavzeli tudi državljanke in državljani, ki so novelo zakona lani podprli na referendumu, je še spomnil v odzivu, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Začetek depolitizacije?

Že na dopoldanske, še neuradne informacije se je odzvalo generalno vodstvo stavkovnega odbora in pogajalske skupine novinarskih sindikatov RTVS. Če držijo, to pomeni, da je ustavno sodišče prepoznalo pomen javne RTVS za uveljavljanje pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter za demokracijo, menijo.

"Umik začasnega zadržanja pomeni tudi začetek depolitizacije javnega servisa in uveljavitev volje državljank in državljanov, izražene na novembrskem referendumu," so dodali. Za zaposlene na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in stavkajoče, ki že eno leto med drugim zahtevajo novinarsko in uredniško avtonomijo, je taka odločitev olajšanje in potrditev, da s stavko lahko uveljavijo svoje pravice, so poudarili.

Ustavno sodišče je odpravilo začasno zadržanje dela novele zakona o RTV Slovenija, s čimer je omogočilo, da tudi v praksi zaživi novo upravljanje javnega medija. V Društvu novinarjev Slovenije smo ves čas opozarjali, da začasno zadržanje zgolj podaljšuje oziroma celo poslabšuje agonijo, v kateri se je znašla javna radiotelevizija.

Status quo najslabša možnost

Odzvali so se tudi v Društvo novinarjev Slovenije, kjer so poudarili, da so vseskozi zagovarjali sprejem novele, ki so jo nato na referendumu podprli tudi volivci, torej naslovniki in uporabniki vsebin RTVS. Najslabši je bil po njihovem mnenju zagotovo status quo z "nejasnimi mandati vodilnih, ki je ta medij potiskal še bolj navzdol v spirali naraščajoče neprofesionalnosti, slabe gledanosti in nezaupanja javnosti."

V društvu upajo, da bo "začetek delovanja novega sveta RTV Slovenija, v katerem ne bo predstavnikov političnih strank, dal veter v jadra drugačnemu, strokovnemu in kompetentnemu vodenju nacionalne RTV in to spiralo obrnil v pravo smer k profesionalnemu novinarstvu in kakovostnim vsebinam za bralce, poslušalce in gledalce."