Kako zdravi smo Slovenci?

V Kranju več hospitalizacij zaradi prometnih nesreč in klopnega meningitisa

P.K./STA
26. 5. 2023, 08.20
Deli članek:

Najnovejši podatki NIJZ o zdravju prebivalcev slovenskih občin za leto 2023 kažejo, da Mestna občina Kranj negativno odstopa od državnega povprečja po številu poškodovanih v prometnih nesrečah. Več je tudi klopnega meningoencefalitisa, manjša pa je umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja.

Profimedia
V Kranju je večje število poškodovanih v prometnih nesrečah od slovenskega povprečja.

Kranjčani so tudi manjkrat bolniško odsotni, in sicer so bili v letu 2021 v povprečju bolniško odsotni 17,7 dneva, medtem ko slovensko povprečje znaša 19,4 dneva. Boljša od povprečja je kranjska občina tudi pri tem, da ima manjši delež prekomerno prehranjenih otrok, medtem ko je telesni fitnes otrok blizu slovenskemu povprečju.

Poleg tega je manj prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji. Vendar pa je večje število poškodovanih v prometnih nesrečah. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,5, medtem ko je v Sloveniji 1,1 na 1000 prebivalcev.

Nižji od slovenskega povprečja je delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka in stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,6, v Sloveniji pa 2,0 na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let.

Statistika infarktov

Manj od slovenskega povprečja je med Kranjčani primerov srčne in možganske kapi, več pa je odkritih novih primerov raka, izstopajo novi primeri pljučnega raka in raka dojke.

Delež uporabnikov pomoči na domu je nižji od slovenskega povprečja, je pa med starejšimi prebivalci občine višja stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka. Več od povprečja je tudi hospitalizacij zaradi klopnega meningoencefalitisa, in sicer 14,5 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je na ravni Slovenije ta delež polovico nižji.

Kranjčani so nekoliko manj odzivni na preventivni presejalni program Svit za odkrivanje raka debelega črevesa in danke ter program Zora za odkrivanje raka materničnega vratu.