Previdno

Praznik in počitnice v tujini bodo hromile promet na naših cestah

P.K./STA
26. 5. 2023, 06.47
Posodobljeno: 26. 5. 2023, 06.51
Deli članek:

Agencija za varnost prometa in Policija ob napovedanem sončnem koncu tedna, bližajočem se cerkvenem prazniku in počitnicah v tujini, zaradi česar je do ponedeljka napovedan močno povečan promet čez Slovenijo, pozivata k dodatni previdnosti v prometu. Skoraj 40 odstotkov vseh letošnjih prometnih nesreč se je zgodilo v času od petka do nedelje.

Twitter
Letos so policisti do 24. maja zabeležili 6465 prometnih nesreč, od tega 2444 med petkom in nedeljo.

Na portalu Prometno-informacijskega centra za državne ceste promet.si. navajajo, da je zaradi binkoštnega praznika, ki je v nedeljo, in počitnic v Avstriji pričakovati, da bo od danes do ponedeljka zelo visoka gostota prometa od Avstrije proti Hrvaški in v obratni smeri. Pričakovati je tudi bolj polna počivališča.

Ob tem pri Policiji in Agenciji za varnost prometa pa voznike opominjajo še, da je ob vsakem zastoju na avtocestah treba vzpostaviti reševalni pas, s čimer v primeru prometne nesreče omogočijo intervencijskim službam kar najhitrejši dostop. Pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda, so še zapisali v skupnem sporočilu oz. pozivu k previdnosti v prometu.

Kritični vikendi

Letos so policisti do 24. maja zabeležili 6465 prometnih nesreč, od tega 2444 med petkom in nedeljo. Zaradi neprilagojene hitrosti se je letos zgodilo 1175 prometnih nesreč, policisti pa so ugotovili tudi že skoraj 50.000 kršitev s področja hitrosti.

Zato Policija in Agencija za varnost prometa vse voznike vnovič pozivata, naj vozijo s prilagojeno hitrostjo, prav tako, da je potrebno vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo. Neustrezna varnostna razdalja je letos botrovala 658 prometnim nesrečam, ugotovljenih pa je bilo tudi 2246 kršitev neustrezne varnostne razdalje, so v skupnem pozivu sporočili s Policije in agencije.

Voznike pozivajo tudi, naj med vožnjo ne telefonirajo, saj je njihova pozornost usmerjena stran od dogajanja na cesti. Letos so policisti ugotovili že več kot 11.000 kršitev s področja uporabe mobilnega telefona. Če voznik pri hitrosti 130 kilometrov na uro povprečno gleda na telefon pet sekund, prevozi razdaljo več kot 180 metrov, ne da bi bil pozoren na dogajanje na cesti. "Varnostna razdalja pri tej hitrosti pa je najmanj 72 metrov. To so dovolj zgovorni podatki, da se uporabi mobilnega telefona in multimedije med vožnjo odpovemo," poudarjajo pristojni.

Varnostni pas je vez z življenjem

Prav tako opozarjajo udeležence v prometu, naj se na vožnjo nikar ne podajajo pod vplivom alkohola. Letos je 477 povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola zakrivilo dve smrti ter 19 hudih in 148 lahkih telesnih poškodb. Povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1,39 promila.

Tudi na najkrajših poteh je pomembno, da so potniki v vozilih brez izgovorov vsi pripeti. Letos so policisti obravnavali kar 14.397 kršitev neuporabe varnostnega pasu in 1847 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih.

Ob začetku toplejšega vremena so pristojni spomnili tudi na nevarnost vročinskega udara, če nekdo ostane v parkiranem in zaprtem vozilu, še posebej so za udar dovzetni otroci, starejši in osebe s kroničnimi bolezenskimi stanji.

Voznike opozarjajo tudi na dodatno previdnost pri prehitevanju kolesarjev, mopedistov in voznikov e-skirojev, prav tako naj vozniki poskrbijo za ustrezno senčenje, da jih med vožnjo ne zaslepi močno sonce. Na vožnjo pa naj se vselej odpravijo spočiti. Voznikom svetujejo tudi, da pred odhodom na pot preverijo stanje na cestah.