Podražitev

Takšna bo nova cena letne vinjete

G.G.
25. 5. 2023, 13.52
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 14.26
Deli članek:

Dars je predlagal podražitev za 6,8 odstotka, vlada je predlog sprejela.

Marko Vavpotič / M24
/

»Vlada je prisluhnila predlogu Darsa o 6,8-odstotni podražitvi,« povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in dodala, da so se vinjete nazadnje podražile leta 2013.  Inflacija je od tedaj presegla 22 odstotkov, povprečna plača pa se je zvišala za nekaj več kot 30 odstotkov.

Letna vinjeta za osebna vozila, ki zdaj stane 110 evrov, bo po novem stala 117 evrov in pol. Kdaj se bo podražila, še ni znano. Na Darsu si prizadevajo, da bi nove cene začele veljati še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija. Po izračunih, ki jih je navedla Bratušek, se bo na račun zvišanja cen vinjet letos dodatno pobralo 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov.

Marko Vavpotič / M24
Alenka Bratušek pravi, da je večina vinjete že kupila in bodo dvig občutili ob naslednjem nakupu naslednje leto.

Pravno podlago za ukrepanje po njihovih navedbah daje zakon o cestninjenju, ki določa uskladitev cen cestnin za uporabo cestninskih cest z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. »Uskladitev se opravi, če rast cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem preseže indeks 100,« so še pojasnili.

Na infrastrukturnem ministrstvu pa so že so sredi meseca pojasnili, da so predlog podprli predvsem v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.