Posel je posel

Požar je Čeferina obtoževal »zarotniškega prikrivanja«, zdaj pa mu je prodal stanovanje

R.T.
25. 5. 2023, 08.19
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 12.57
Deli članek:

Novinar in politik kratkega daha Bojan Požar je v začetku meseca prodal stanovanje na območju Župančičeve jame v Ljubljani.

Primož Lavre
Bojan Požar

Kdo je kupec tega 50 kvadratov velikega stanovanja, kjer je bil sedež tudi podjetja Lanaka Media, ki ima v lasti portal Požareport? Nihče drug kot podpredsednik ustavnega sodišča Rok Čeferin, poroča spletni portal necenzurirano.si. Zanimiva kupčija, saj je Požar v preteklosti pogosto napadal Čeferina. Marca 2021 ga je pozival k odstopu, ker je po njegovem "na ustavnem sodišču sodil v svoji zadevi". Obtoževal ga je "zarotniškega prikrivanja" in "medijske nedotakljivosti". Januarja letos pa mu je pri odločanju ustavnega sodišča o novem zakonu o RTV Slovenija, iz katerega se je Čeferin izločil, očital, da želi "s pilatovsko opranimi rokami delovati iz ozadja".

Cena kupčije ni znana. Posel naj bi izpeljala nepremičninska agencija. Na območju Zupančičeve jame so prodajne cene kvadratnega metra pred nekaj meseci dosegale do 4.400 evrov. Po pisanju necenzurirano.si je bilo marca letos za 215.000 evrov prodano 62 kvadratnih metrov veliko stanovanje iz leta 1994.

Finančna preiskava in prodaja stanovanja

Zakaj se je Požar sploh odločil za prodajo, in to takoj po tem, ko je aprila sam razkril, da je v finančni preiskavi, saj ga je Fursu prijavila parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Revija Reporter je pozneje poročala, da z denarjem podjetja Lanaka Media, ki ga vodi, financira svojo zasebno porabo, kar je v nasprotju z davčno zakonodajo.

Bobo
Rok Čeferin

Državni denar za nakup nepremičnin

Pred časom smo razkrili, da je Požar kot urednik medija, ki ni med najbolje obiskanimi v Sloveniji, postal kar premožen. Za to so zaslužni Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in druga državna podjetja, ki ga na veliko financirajo s preplačanimi oglasi. Po podatkih Ajpesa je imelo podjetje Lanaka Media, ki izdaja njegov portal, na zadnji dan lanskega leta skupaj že več kot 1,4 milijona evrov zadržanih dobičkov. Od tega je skoraj milijon evrov posodilo naprej in to zelo verjetno kar Požarju.

Denar, ki ga prek podjetja dobi od državnih podjetij, je Požar porabljal za nakupe nepremičnin. Po poročanju Svet24 je bil takrat lastnik več nepremičnin na Štajerskem, v Ljubljani in na Krasu. Samo v obdobju nekdanje vlade, ki ji je bil zelo naklonjen, je Požar postal lastnik dveh stanovanj v Mariboru. Obe je kupil, ne da bi za to najel posojilo pri banki. Za obe stanovanji je skupaj plačal približno 250.000 evrov.

V tem času se je Požar kopal v denarju. V lanskem letu, ki so ga zaznamovale parlamentarne, predsedniške in lokalne volitve, je ustvaril 360.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je okoli 30.000 evrov na mesec. Pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 pa je ustanovil politično stranko, ki se je v televizijskih soočenjih izkazala za satelit SDS.