Kazalniki zdravja

V Krškem več srčnih kapi kot drugod

P.K./STA
25. 5. 2023, 08.17
Deli članek:

V Mestni občini Krško so številni kazalniki zdravja slabši od slovenskega povprečja, kaže prikaz NIJZ Zdravje v občini 2023. Povprečna bolniška odsotnost zaposlenih prebivalcev z 20,7 dneva letno državno povprečje presega za skoraj poldrugi dan. Višji je tudi delež prebivalcev, ki prejemajo zdravila za krvni tlak in za sladkorno bolezen.

Profimedia
Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi v Krškem dosega 2,3 prebivalca na 1000 prebivalcev.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi v Krškem dosega 2,3 prebivalca na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let, medtem kot je na državni ravni 2,0, kažejo podatki o zdravju prebivalcev v občinah, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil v prikazu Zdravje v občini 2023.

Pri starejših prebivalcih občine je stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka znašala 8,4 prebivalca na 1000 prebivalcev, oz. je presegla slovensko povprečje, ki je 6,4. Za 3,4 odstotne točke višji od povprečja v državi je tudi delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji.

Delež uporabnikov pomoči na domu je v Krškem prav tako višji, stopnja umrljivosti zaradi samomora pa je z 18 na 100.000 prebivalcev izenačena s slovenskim povprečjem.

Preventivnih pregledov se ne udeležujejo

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb med transportnimi nesrečami je bila z 1,2 prebivalca na 1000 prebivalcev nekoliko višja od vsedržavnega povprečja.

Slabša je je odzivnost na presejalne programe. V programu Svit za odkrivanje raka debelega črevesa in danke je v Krškem 59,6-odstotna, medtem ko je na državni ravni nekaj več kot 63-odstotna. Presejanost v programu Zora za odkrivanje raka materničnega vratu je 67,4 -odstotna, na državni ravni pa 71,7-odstotna.

Telesna pripravljenost otrok v Mestni občini Krško se je predlani približala slovenskemu povprečju, so med drugim navedli v NIJZ.