Stavka na UE Ljubljana

Če ne bodo uslišani, bodo stavko stopnjevali

A.Z./STA
24. 5. 2023, 13.52
Posodobljeno: 24. 5. 2023, 13.59
Deli članek:

Zaposleni na UE Ljubljana so z enourno opozorilno stavko opozorili na njihove zahteve glede dviga plač. Najbolj jih obremenjuje vedno večje število upravnih postopkov zaradi velikega pritoka tujcev.

Bobo
Upravna enota Ljubljana na Linhartovi.

Enourna opozorilna stavka je bila namenjena njihovim zahtevam, ki vključujejo zvišanje plač za sedem plačnih razredov oziroma 28 odstotkov, izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih in dodatek za blagajniško poslovanje. Če njihove zahteve ne bodo uslišane, bodo aktivnosti stopnjevali.

Najpomembnejša zahteva stavkajočih so po besedah predsednika sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragana Stankovića višje plače. Z dvigom minimalne plače je namreč precejšnji delež zaposlenih padel pod rob minimalne plače in jim mora država doplačevati razliko do minimalne plače, kar je po njihovem mnenju sramotno.

Odhajajo izkušeni, novih delavcev ni

Zaradi nizkih plač že odhaja izkušen kader, predvsem pa niso dovolj privlačni za iskanje novih sodelavcev.

»Tečejo tedni, tečejo meseci, kmalu bo tudi leto naokrog, kar so se začela pogajanja in zadeva se nikamor ne premakne. Zato je ta protest sporočilo, dajte se začeti resno obnašati, resno pogajati, da v končni fazi dosežemo nek ugoden plačni sistem,« je dodal Stanković.

In če jih ne bodo uslišali? Stanković zagotavlja, da bodo v prihodnje aktivnosti stopnjevali. Protestni zbor je namreč podprlo 87 odstotkov od vseh 285 zaposlenih na upravni enoti Ljubljana.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk pa je povedal, da so zahteve v UE Ljubljana dejansko zahteve vseh v državni upravi, opozorilno stavko pa so podprli sindikati iz gospodarstva, kulture, znanosti in ostale upravne enote po državi.

Ljubljana zelo obremenjena zaradi tujcev 

Verk je prav tako poudaril, da vlado že vsaj štiri leta opozarja na povečan pritok tujcev, ta pa presega kapacitete upravnih enot. S tem se je strinjal tudi Stanković, ki je poudaril, da država upravnim enotam nalaga nove in nove zadolžitve, v zameno pa ne nudi ustreznih materialnih, kadrovskih in drugih pogojev za njihovo uresničevanje.

Upravna enota Ljubljana je posebej na področju sektorja za matične zadeve, tujce in državljanstva in sektorja za okolje in prostor ena najbolj obremenjenih v državi. Stavka zaposlenih na ljubljanski upravni enoti je hkrati potekala na lokacijah Tobačna ulica 5, Linhartova cesta 13 ter na vseh krajevnih uradih Upravne enote Ljubljana. V času stavke so upravne enote zagotavljale le najnujnejše storitve.