Pozor v sredo

Upravna enota Ljubljana bo stavkala

P.K./STA
22. 5. 2023, 12.51
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 13.25
Deli članek:

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana bodo v sredo izvedli enourno prekinitev dela, je poročal Večer. V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) so za potrdili, da zaposleni zahtevajo dvig plač zaposlenih za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih.

Vanesa Jaušovec
Upravna enota Ljubljana je predvsem zaradi odprtih zadev na področju tujcev ena najbolj obremenjenih upravnih enot v državi. Ministrstvo za javno upravo se je teh zaostankov v minulih mesecih lotilo na način, da je vloge prerazporedilo na druge, manj obremenjene upravne enote.

Prekinitev dela bo v sredo "potekala v obliki popolne prekinitve dela in z zborom zaposlenih pred stavbo na Tobačni in Linhartovi v Ljubljani," je Večer navajal dopis stavkajočih.

Za prekinitev dela so se odločili zaradi že desetletja znane in nikoli rešenega materialnega in kadrovskega stanja upravnih enot, so v časniku povzeli dopis. Zaposleni na upravnih enotah prejemajo osnovne plače, ki se začnejo v 25. plačnem razredu. To pomeni, da jim mora država do polne minimalne plače doplačati, zato se na večjih upravnih enotah poleg preobremenitev soočajo s kadrovskim pomanjkanjem. Ob tem stavkajoči zahtevajo še dodatek na blagajniško poslovanje.

V sindikatu zato zahtevajo, da se vsem zaposlenim na upravni enoti plače dvignejo za sedem plačnih razredov oz. 28 odstotkov in da naj se nazivi izenačijo z nazivi na ministrstvih, kar pomeni, da se ne smejo končati pri nazivu višji svetovalec, je navedbe za potrdil predsednik SDOS Frančišek Verk.

Pogajanja neuspešna

Po pisanju Večera je državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Urban Kodrič v dopisu sindikatu sicer pozdravil sindikalne aktivnosti, a "glede na postavljene zahteve in čas, v katerem so posredovane, objektivno ni možno sporazumno rešiti konkretnega spora ne pred in ne med stavko". Čeprav gre za največjo in najbolj obremenjeno upravno enoto v državi, pogajanja o pravici le ene od upravnih enot niso možna, v navedenem dopisu meni Kodrič.

Ob tem je Kodrič spomnil, da s sindikati javnega sektorja že potekajo intenzivna pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Glede izenačitve nazivov z uslužbenci ministrstev pa je dejal, da z izjemo načelnika, zaposleni na upravnih enotah ne opravljajo tako zahtevnih nalog, da bi lahko dobili nazive višje od višjega svetovalca. Podporo zahtevam stavkajočih so z dopisom SDOS izrekli v Sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa.