Decentralizirani dom za starejše

Zapuščene kmetije bi spremenili v razpršeni dom za starejše

Alenka Tratnik
18. 5. 2023, 20.23
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 20.32
Deli članek:

Ob vzpostavitvi dnevnega centra za starejše, gradnji nove stavbe doma starejših občanov in oskrbovanih stanovanj se v ajdovski občini na področju izboljšanja kakovosti bivanja starejših obeta tudi tako imenovani razpršeni dom za starejše. Vanj bi vključili zapuščene hiše po vaseh, ki bi jih oskrbovali iz centra v prostorih zdajšnjega doma starejših občanov.

Primorske novice
Občina bo sicer v pilotnem projektu pripravljena vzpostaviti nekaj objektov, nadeja pa se, da ga bosta v prihodnje financirala bodisi država bodisi EU.

Ne samo hiše za mlade in mlade družine, v ajdovski občini se v prihodnosti obetajo tudi oskrbovane hiše in kmetije za starejše. Gre za eno od pobud, ki jih v okviru mednarodnega projekta SI4Care, Socialne inovacije za zdravo staranje, s strateškimi partnerji iz osmih držav razvija Univerza v Ljubljani v okviru multidisciplinarnega Centra za raziskave aktivnega in zdravega staranja. Ta je priložnost za vzpostavitev tako imenovanega decentraliziranega doma za starejše prepoznal prav v ajdovski občini.

"Občina Ajdovščina ima zainteresirano javnost, zelo prodornega in aktivnega župana in po mnenju centra obstajajo vsi pogoji, da bi v Ajdovščini ta koncept lahko tudi praktično implementirali. Ob podpori ministrstva za solidarno prihodnost, ki je naklonjeno ideji in je obljubilo pomoč pri izvajanju programa," je pojasnil vodja centra Vlado Dimovski.

Kako bo v praksi, še ni znano

Kako naj bi razpršeni dom za starejše zaživel v praksi, še ni znano. "Smo šele v osnovni fazi. Multidisciplinarni center bo oblikoval koncept decentraliziranega doma za starejše s kmetijami, sobami in stanovanji in ga z občino pripravil kot enega od projektov, ki bi ga lahko financiralo ministrstvo. Ker imamo v Sloveniji na mnogih območjih zapuščene kmetije, hiše, bi to lahko bil eden od konceptov, s katerimi bi lahko reševali ta problem," je še pojasnil Dimovski.

Tudi ajdovski župan Tadej Beočanin v pobudi vidi dobrodošlo rešitev za kakovostno oskrbo starejših, hkrati pa tudi rešitev problema zapuščenih objektov po naseljih.

Občina Ajdovščina
Ajdovski župan Tadej Beočanin.

"Stare, zapuščene hiše po vaseh so zagotovo zadeva, ki kliče po pozornosti. Število teh objektov je precej visoko. Trenutno pripravljamo evidenco, v povprečju pa lahko govorimo o približno 20 objektih za posamezno naselje, kar je precejšnja številka. Na tem področju nas čaka velik izziv za prihodnje obdobje. Ideja, da bi poskušali v takih opuščenih stavbah po prenovi vzpostavljati oskrbovane hiše oziroma oskrbovane kmetije za starejše ljudi, je po moji oceni zelo dobra," je povedal.

Kot je dodal, je občina v pilotnem projektu pripravljena vzpostaviti nekaj objektov, nadeja pa se, da ga bosta v prihodnje financirala bodisi država bodisi EU. "Denar za te potrebe bi morala zagotavljati država. Verjamem, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi predvidel tovrstne oblike bivanja."

Trenutno prav tako še ni znano, kdo bo izvajal dejavnost. "Mogoče bi jo začasno lahko zagotavljal tudi dom starejših občanov, a ta ideja zagotovo ni dolgoročna. Najverjetneje bi to bil nek nov zavod, lahko občinski, bolj verjetno pa državni," je pristavil župan.

Primorske novice
Oskrbo starejših v oskrbovanih hišah in kmetijah bi vodili iz Ajdovščine.

Stari DSO bo dobil nove vsebine

Kot so predvideli, bi oskrbo starejših v oskrbovanih hišah in kmetijah vodili iz Ajdovščine. Nekakšen logistični center bi bil v obstoječi stavbi ajdovskega doma starejših občanov (DSO), kjer bi tudi po selitvi stanovalcev v nov dom Kresnice ohranili nekatere servisne storitve za starejše. "Ohranili bi kuhinjo, pralnico, frizerske storitve, pedikuro. To ne bi bile več storitve za stanovalce doma, ampak za vse ostale, v tem kontekstu tudi za oskrbo oskrbovanih hiš in kmetij na podeželju," je pojasnil župan.

V prostorih DSO naj bi, kot je še napovedal, zaživela tudi stanovanjska skupnost starejših. Občina trenutno preverja tudi možnosti, da bi v stavbo preselili Varstveno delovni center Ajdovščina-Vipava, ki bi tu dobil tudi nastanitvene zmogljivosti, prav tako Društvo Sožitje. V prostorih DSO pa bi v prihodnje lahko deloval tudi Center za raziskave aktivnega in zdravega staranja.