Sočasna dela

Zaradi prenove nadvoza bo gneča na severni ljubljanski obvoznici še hujša

G.G./STA
22. 4. 2023, 08.20
Posodobljeno: 22. 4. 2023, 09.17
Deli članek:

Na severni ljubljanski obvoznici že nekaj mesecev potekaj obsežna dela, zdaj pa se jim bo pridružila še temeljita prenova načetega nadvoza Dunajskega ceste nad obvoznico.

Bobo
Fotografija je arhivska

Na nadvozu bodo izvajalci del opravili rekonstrukcijo voziščne plošče, vgradnjo dilatacij, zamenjavo krova, lokalno sanacijo spodnjih površin prekladne konstrukcije, vgradnjo nove odvodnje, sanacijo vmesnih in krajnih podpor. Zamenjali bodo ograje, hodnike, robnike, uredili odvodnjavanje na objektu in obnovili vse komunalne vode pod objektom. Na novo bo urejena tudi prometna signalizacija pred objektom in na njem, prometna ureditev pa bo po prenovi bo ostala enaka. Vsa dela bodo po napovedih občine potekala pod delnimi zaporami. Na Dunajski cesti bo polovična zapora, na ljubljanski obvoznici pod nadvozom bosta zaprta po dva pasova na vsaki strani vozišča. Priključki na Dunajsko cesto bodo v posameznih fazah sanacije v celoti zaprti. Zapore se bodo sproti spreminjale in prilagajale poteku del na terenu.

Investitorja v prenovo močno načetega in prometno obremenjenega objekta sta Dars in Mestna občina Ljubljana. Dars bo financiral prenovo konstrukcije nadvoza, občina pa sanacijo površine. Na občino tako odpade skoraj 1,1 milijona evrov, približno 1,3 milijona pa na Dars. Dela bodo trajala do novembra, izvajal jih bo Kolektor CPG.

Prenovo nadvoza je sicer ljubljanski župan Zoran Janković napovedoval že za septembra lani, a so se postopki zavlekli, dodaten vidik pa so bila tudi obstoječa gradbena dela na severni obvoznici na območju med krožiščem Tomačevo in razcepom Zadobrova, kjer se ob prenovi cestišča zaključuje tudi rekonstrukcija priključka na Leskovškovo cesto. Vsaj nekaj časa bodo zdaj vsa ta dela potekala sočasno, zaradi česar se obetajo dodatne prometne težave.