Ministrica vodstvo pozvala k odstopu

FOTO: Množica pred RTVS opozorila, da jih ne razumejo ali nočejo razumeti

S.R./STA
4. 4. 2023, 12.53
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 13.18
Deli članek:

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je prepričana, da RTV Slovenija v trenutnih razmerah ne more več opravljati svojega poslanstva, zato je skrajni čas, da vodstvo hiše odstopi. Del zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) danes namreč stavka s prekinitvijo dela, a na delovnih mestih.

Marko Vavpotič / M24
Stavkajoči na RTVS znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva.

Novinarski sindikati RTVS so danes stavkovne aktivnosti zaostrili s 24-urno prekinitvijo dela, njihove vsebine so zato danes okrnjene. Ministrica Asta Vrečko je stavki in stavkajočim izrazila podporo ter jim v izjavi izrekla priznanje za pogum in odločnost. Opozorila je, da je usoda RTV trenutno odvisna od odločitve ustavnega sodišča. To je namreč do končne odločitve zadržalo izvrševanje pri delu novele zakona o RTV Slovenija, ki je začela veljati 28. decembra lani.

Kot je izpostavila ministrica, zaposleni na RTV in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. Na ta način pa RTV Slovenija po njeni oceni ne more opravljati svojega poslanstva, kot je zapisano v viziji zavoda - biti nepogrešljiv javni medij v slovenskem prostoru, ki mu javnost zaupa zaradi njegove verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti.

Sašo Švigelj / M24
Ministrica za kulturo Asta Vrečko.

"Slovenska javnost, ki je nov zakon o RTV Slovenija potrdila tudi na referendumu, ima pravico do neodvisnega javnega servisa, v katerega politika ne bo več posegala tako kot zadnjih 20 let. Prepričana sem, da je dovolj sprenevedanja trenutnega vodstva o tem, da deluje v interesu RTV in njegove avtonomije," je dejala ministrica.

Po njeni oceni je zato skrajni čas, da vodstvo odstopi, javno RTV pa se zaupa javnosti in njenim zaposlenim. Novinarke, novinarji, uredniki in drugi sodelavci morajo imeti pogoje, v katerih bodo delovali brez groženj, pritiskov in strahu, je dodala.

Na novinarsko vprašanje, ali so dovolj naredili za to, da se stanje na RTV uredi, pa je odgovorila, da so kot vlada uporabili vse možne pravne vzvode. Vodstvo RTV bi po njenem mnenju moralo prevzeti odgovornost in odkrito spregovoriti z zaposlenimi ter upoštevati njihovo voljo po tem, da se agonija konča in da lahko nemoteno začnejo opravljati svoje delo.

Marko Vavpotič / M24
Stavkajoči na RTVS znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva.

Ne razumejo ali nočejo razumeti

Kot so na novinarski konferenci pred RTVS dejale članice stavkovnega odbora, vodstvo tudi po devetnajstih sestankih ne razume ali noče razumeti stavkovnih zahtev, med katere spadajo tudi novinarska avtonomija ter delo brez zastraševanja.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS po besedah govork "še naprej pričakuje izpolnitev vseh stavkovnih zahtev, predvsem pa novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS," ob tem pa tudi vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko. Poudarile so, da so delo prekinili, ker so zavezani javnosti in stavkajo za javni RTVS, za interese javnosti, pravico do obveščenosti in do svobode izražanja.

Marko Vavpotič / M24
Stavkajoči na RTVS znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva.

V stavkovni odbor Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS pojasnjujejo, da so se za zaostritev stavkovnih aktivnosti odločil zato, "ker razlogi za preklic stavke niso izpolnjeni". "Ker se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje se netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, javni interes pa je čedalje bolj ogrožen, novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščamo," je navedlo generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS. Dodali so, da se nadaljujejo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Marko Vavpotič / M24
Stavkajoči na RTVS znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva.

Stavkovne aktivnosti so po njihovih navedbah zaostrili tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Stavkajoči so sicer z vodstvom RTVS za danes podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa. Članice stavkovnega odbora so dejale, da je vodstvo RTVS v ponedeljek sporočilo, da stavke ne bo oviralo, vendar so na televiziji zamenjali vse stavkajoče urednike ter televizijske voditelje. Vodstvo RTVS je tako po njenih besedah "zmanipuliralo dogovor," ki so ga sklenili v petek.

Po 17. uri se bodo stavkajoči in njihovi podporniki znova zbrali pred RTVS.

Programski svet RTVS bo sicer čez teden dni na izredni seji opravil razpravo o odgovornosti v. d. generalnega direktorja v zvezi s sodbami sodišč, o neukrepanju zaradi upada gledanosti in o informacijah glede kršitev delovne zakonodaje v ugotovitvah delovne inšpekcije, so sporočili s tajništva sveta.