Odpoved

Predstavitve ne bo, minister Bešič Loredan ima neodložljive obveznosti

S.R./STA
30. 3. 2023, 18.20
Posodobljeno: 30. 3. 2023, 18.30
Deli članek:

"Zaradi neodložljivih obveznosti ministra preklicujemo jutrišnjo novinarsko konferenco," so glede predvidene predstavitve predlogov zakonov, ki jo je minister za zdravje naznanil včeraj, v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu za zdravje.

Sašo Švigelj / M24
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bi moral namreč jutri predstaviti predloge zakonov o zdravstvenem informacijskem sistemu in o strukturni prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Petkovo predstavitev je napovedal v sredo, ko je dodal tudi, da bodo oba zakona poslali tudi v javno obravnavo.

Glede obeh predlogov zakonov se je zapletlo že prejšnji petek, ko bi ju moral obravnavati Ekonomsko-socialni svet (ESS), a socialni partnerji razprave niso začeli, saj niso dosegli dogovora o dnevnem redu. Med gradivi ob sklicu seje so člani ESS namreč prejeli samo predlog zakona zdravstvenem informacijskem sistemu, izhodišča glede strukturne prenove ZZZS pa naj bi jim glede na napoved ministrstva posredovali naknadno, a gradiva do začetka seje niso prejeli. Zato so predstavniki sindikatov in delodajalcev predlagali spremembo dnevnega reda, in sicer zgolj obravnavo predloga zakona o digitalizaciji, vladna stran pa je temu nasprotovala, saj je vztrajala pri obravnavi obojega hkrati; na seji naj bi želela tudi predstaviti izhodišča za prenovo ZZZS.

Digitalizacija

Predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu, ki ga je pridobila STA, sicer med drugim predvideva, da bodo morali vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti zdravstveno dokumentacijo posredovati v centralni zdravstveni informacijski sistem. Za vzdrževanje in razvijanje centralnega sistema bi oblikovali javno podjetje.

Zakon namesto dotedanjih okoli 80 zbirk podatkov ob tem določa samo še šest krovnih zbirk podatkov, kamor je mogoče umestiti vso potrebno zdravstveno dokumentacijo in druge podatke. Kartica zdravstvenega zavarovanja ne bi bila več potrebna, saj bo njeno vlogo prevzela nova biometrična osebna izkaznica. Sredstva bi zagotovili iz proračuna, ZZZS in evropskih sredstev.