Celoletne pnevmatike

Vse več voznikov se odloča za te gume, povsem brez slabosti pa še vedno niso

Andraž Zupančič
30. 3. 2023, 18.25
Posodobljeno: 2. 11. 2023, 13.12
Deli članek:

Vsak skrben voznik ve, da mora na cesto v ustrezno pripravljenem avtomobilu. Med pomembnejše sklope spadajo tudi gume, ki so dejansko edini stik vozila s podlago. Če je ta preslab, je nesreča lahko za naslednjim ovinkom. S celoletnimi gumami pa so lahko manj zahtevni vozniki cenovno ugodno in še vedno varno na poti.

Profimedia
Celoletne gume so zadovoljive, niso pa vsemogoče.

Verjeli ali ne, celoten stik vozila s cesto v povprečju znaša le nekaj deset kvadratnih centimetrov, zato je zelo pomembno, da je ta stik ustrezen tako za vozilo kot voznikovo vožnjo. Zagotavljajo ga seveda gume in te morajo biti letnemu času primerne. Zato je zanimivo, da se v zadnjem času vse bolj uveljavljajo tako imenovane celoletne gume, s katerimi se lahko vozimo tako pozimi kot poleti, pri tem pa je treba upoštevati, da so še vedno le kompromis med različnimi lastnostmi letnih in zimskih gum.

Nekako velja, da so celoletne gume bolj primerne za umirjene in »defenzivne« voznike, ki se pozimi ne spravijo na cesto za vsako ceno, poleti pa od vozila ne zahtevajo več kot le običajno vožnjo in na leto ne prevozijo veliko kilometrov. Prav tako so primerne za toplejše podnebje z nekoliko milimi zimami, kjer pozimi zime niso tako zelo hude – ni veliko snega na cesti čez zimo. Zadnje zime pri nas so bile bolj kot ne mile, zato ne preseneča dejstvo, da postajajo celoletne gume vse bolj cenovno sprejemljiva opcija.

A ne le pri nas, tudi v Evropi trend nakupa celoletnih gum narašča, lani so denimo prodajalci gum zabeležili osemodstotno rast. V zadnjih sedmih letih se je prodaja, po podatkih evropskega združenja proizvajalcev pnevmatik in gumenih izdelkov ETRMA, povečala za 20 odstotkov. Proizvajalci so zaznali zanimanje kupcev za te cenovno ugodne rešitve, zato tudi iz generacije v generacijo novih gum razvijajo bolj zanesljive celoletne gume. »Povečanje prodaje gre tudi na račun vse večjega zanimanja proizvajalcev vozil, ki tudi že tovarniško avtomobile višjega cenovnega razreda opremljajo s celoletnimi gumami ali pa jih ponujajo kot del dodatne opreme. Gume večjih premerov so tako cenovno bolj zanimive za kupce,« dodajajo pri ETRMA.  

Že pogled na trg gum pa pokaže, da na prvi pogled celoletna guma ni veliko cenejša od klasične zimske ali letne gume, a pri tem velja upoštevati, da jih kupec kupi le enkrat, se potem z njimi vozi neprekinjeno nekaj let ter se z njimi izogne sezonski premontaži in dodatnim stroškom.

A vsemu razvoju navkljub ostajajo celoletne gume neke vrste hibrid, s katerimi lahko vozite pri –10 stopinjah Celzija in tudi pri 30 stopinjah Celzija. Kdor se zaveda vseh omejitev teh gum in to upošteva pri svoji vožnji, bo lahko varno odpeljal veliko kilometrov. Vsekakor pa velja, da so celoletne gume boljša rešitev kot zimska guma poleti ali letna pozimi. Če pa so vaše navade drugačne, je pametneje poseči po letnemu času primernih gumah. Varčevanje se tukaj preprosto ne izplača.