Kako je mogoče?

V zadnjih letih sta od ministrstva za zdravje dobila za več kot 50 milijonov evrov gradbenih poslov

Primož Cirman / Tomaž Modic
30. 3. 2023, 16.25
Deli članek:

Kako je mogoče, da gradbene posle v javnih bolnišnicah serijsko dobivata Kolektor Koling in podjetje nekdanje soproge lobista Boža Dimnika? In kaj ima s tem ministrstvo za zdravje?

Bobo
Direktorju urada za investicije na ministrstvu za zdravje Alešu Šabedru (na fotografiji) se mudi s podpisovanjem pogodb za prenovo bolnišnic. Toda večmilijonske posle dobivajo eni in isti igralci.

Gradbeno podjetje Kolektor Koling, ki je del idrijske skupine Kolektor, in podjetje Medicoengineering, eden največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva, ki je v lasti Igorja in Tanje Zabret, sta zmagovalca najnovejšega investicijskega cikla v javnih bolnišnicah. 

V zadnjih treh letih sta namreč od ministrstva za zdravje ločeno ali skupaj dobila za več kot 50 milijonov evrov gradbenih poslov v zdravstvu, je razvidno iz naše analize. Samo letos, ko ministrstvo vodi Danijel Bešič Loredan, sta Kolektor in Medicoengineering dobila tri večje posle. To so ureditev prostorov in opreme za:

-       negovalno bolnišnico v Novem mestu (10,4 milijona evrov z DDV)

-       negovalni oddelek v Murski Soboti (9,6 milijona evrov z DDV) in 

-       program oploditve z biomedicinsko pomočjo v porodnišnici v Postojni (1,1 milijona evrov z DDV). 

Vse postopke izbire v imenu ministrstva vodi urad za investicije, ki je bil ustanovljen takoj po lanski zamenjavi oblasti. Njegov direktor je Aleš Šabeder, nekdanji minister za zdravje v vladi Marjana Šarca. Zneski iz ponudb, ki sta ju poslala Kolektor in Medicoengineering, so bili vsakič tik pod ocenjeno vrednostjo oziroma pod vrednostjo, za katero je ministrstvo zagotovilo denar. Za projekta v Novem mestu in Murski Soboti pa je bil v igri le en ponudnik. 

Ali v tej državi res nihče ne zna graditi bolnišnic? 

Že pred tem sta Kolektor Koling in Medicoengineering skupaj zgradila prvo etapo nadomestne novogradnje v Splošni bolnišnici Celje, vsak od njiju pa posebej še urgentni center na Ptuju in intenzivno enoto na Jesenicah. Pri vseh projektih sta v času sedanje vlade dobila po dva aneksa, zaradi česar se je končna vrednost investicij podražila. 

Kako je mogoče, da posle pri vseh gradbenih investicijah v zdravstvu vedno znova dobivata ista ponudnika? Nesporno dejstvo je, da se državi mudi. Če želi te projekte financirati z denarjem iz prejšnje finančne perspektive, mora ministrstvo račune za izvedena dela prejeti najpozneje do oktobra letos. V nasprotnem primeru bo moral stroške investicij pokriti državni proračun.

To na ministrstvu dobro vedo, zato že od začetka lanskega leta hitijo z razpisi. A iz analize razpisov bi lahko sklepali, da v državi praktično ni podjetja, ki bi znal graditi bolnišnične zmogljivosti – z izjemo Kolektorja in Medicoengineeringa. Po letu 2021, ko je bil izločen z razpisa za gradnjo prizidka v bolnišnici v Slovenj Gradcu, se na nobenega od teh razpisov recimo ni prijavil Gradbeni holding (GH) v lasti Blaža Miklavčiča. Tega je ministrstvo lani izbralo za izvedbo dobrih 50 milijonov evrov vredne energetske sanacije glavne stavbe UKC Ljubljana in nato še skoraj 40 milijonov evrov vredne širitve onkološke dejavnosti v UKC Maribor.

Je šlo za tihi dogovor o razmejitvi interesnih območij? Šele pred mesecem dni se je tako v teh poslih prvič pojavil igralec, ki se je očitno odločil resneje zmešati štrene. Na razpisu za energetsko sanacijo bolnišnice v Novi Gorici je najugodnejšo, 10 milijonov evrov vredno ponudbo oddalo podjetje Makro 5 Gradnje. To je dvakrat manj od cene, ki jo je ponudil Kolektor Koling. 

enaročanje
/

enaročanje
/

Ko uradniki nasprotujejo podražitvi

Toda ob hitenju ministrstva in sumih dogovorov med gradbinci gredo navezi Kolektor Koling – Medicoengineering na roko tudi nekatere odločitve urada za investicije.

Na ministrstvu so tako že sredi marca potrdili, da končna vrednost novogradnje v celjski bolnišnici, ki jo je januarja odprl premier Robert Golob, znaša 30,3 milijona evrov. To je skoraj sedem milijonov evrov več od pogodbene vrednosti iz leta 2019. Zadnja podražitev ima podpis urada, ki ga vodi Šabeder. Kolektor Kolingu in Medicoengineeringu je potrdil približno tri milijone evrov vreden aneks. Po poročanju portala N1 sta oba izvajalca že lani poleti zahtevala plačilo dodatnih petih milijonov evrov zaradi dviga cen v gradbeništvu. 

Toda temu je nasprotovalo več uradnikov na ministrstvu, saj da za podražitve ni bilo pravne podlage. Kmalu zatem so s položajev ali odšli ali so jih umaknili. Še pred tem se je urad glede zahtev za podražitve obrnil na odvetnika Luko Gaberščika, ki naj bi jim prav tako nasprotoval. Gaberščik nam je v kratkem telefonskem pogovoru dejal le, da je za urad opravil storitve pravnega svetovanja, o drugih podrobnostih pa ni želel govoriti.

enaročanje
/

enaročanje
/

Ponovljeni razpisi in izločitve

Kolektor Kolingu in Medicoengineeringu gre dobro tudi v pogajanjih z ministrstvom. Na prvem razpisu v Postojni sta Kolektor Koling in Medicoengineering kot edina oddala ponudbo, vredno skoraj 1,4 milijona evrov. Na uradu so jo zavrnili, ker je za 300.000 evrov presegala zagotovljena sredstva. Nato sta na ponovljenem razpisu med štirimi ponudbami, ki so se gibale od 826.000 evrov naprej, oddala najdražjo – vredno 1,2 milijona evrov. 

Kljub temu sta bila uspešna, saj je urad vse ostale ponudnike izločil. Eden na primer ni bil vpisan v register pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, drugega pa je "odnesel" neustrezen poklicni naziv vodje del pri inženirski zbornici. Pogodbena vrednost del znaša 1,097 milijona evrov. To je pičlih 300 evrov manj od zneska zagotovljenih sredstev. 

Tudi v bolnišnici v Murski Soboti je bil Medicoengineering edini, ki je izpolnjeval pogoje, pri čemer je oddal ponudbo, vredno 9,608 milijona evrov. Za izvedbo del je dala država na voljo 9,638 milijona evrov, torej le 30.000 evrov več. Pri projektu v bolnišnici v Novem mestu pa bo Medicoengineering nastopal kot podizvajalec konzorcija, v katerem je ob Kolektor Kolingu še novomeški CGP, ki je v lasti Darija Južne. V ponovljenem postopku je konzorcij kot edini oddal ponudbo – in to v vrednosti 10,295 milijona evrov. To je skoraj pol milijona evrov več, kot je bila vredna ponudba na prvem razpisu, objavljenem julija lani. 

Primož Lavre
Vilo, ki sta jo Igor Zabret in Tanja Frantar Zabret zgradila v naselju Rudnik pri Radomljah, je razkrila revija Reporter.

Afera smejalni plin: Zabret priznal krivdo

Kolektor Koling in Medicoengineering sta poslovno sodelovala tudi pri opremljanju novega urgentnega centra šempetrske bolnišnice, pri katerem je šlo nekaj hudo narobe. V začetku leta 2016 so namreč napačno priklopljene cevi za kisik in dušikov oksid (smejalni plin) terjale dve življenji, tri pa so bila ogrožena. Med obtoženimi je bil tudi Igor Zabret, direktor in solastnik Medicoengineeringa, ki je bil podizvajalec na projektu in bi moral izvesti vgradnjo stropnih stativov. To je naredila družba Dagri Inženiring, vendar brez priklopa na centralno inštalacijo medicinskih plinov in brez obveznih testiranj. To so zaupali družbi Medicop, ki je priklope izvedla nepooblaščeno. Zabret je po poročanju medijev pred dnevi s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde. Kazen še ni znana.

enaročanje
/

enaročanje
/

enaročanje
/

enaročanje
/