Ni delovnega mesta, ni dela

Ministrica Asta Vrečko pojasnila, zakaj in kakšno odpoved je prejel Jože Dežman

G.G./STA
30. 3. 2023, 09.45
Posodobljeno: 30. 3. 2023, 09.50
Deli članek:

Na sporočilo nekdanjega direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jožeta Dežmana, da je v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi, se je v sredo odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Povedala je, da je bila Dežmanu "odpoved izročena zaradi prenehanja obstoja delovnega mesta".

Sašo Švigelj / M24
Asta Vrečko je pojasnil, da z izjemo dveh direktorskih mest druga ohranili.

Asta Vrečko je spomnila, je direktorjema obeh združenih muzejev potekel mandat, zato "njuni delovni mesti ne obstajata več". V skladu s tem jima je bila izrečena odpoved. Enak postopek je bil namreč izveden tudi za prejšnjega direktorja Muzeja osamosvojitve Željka Oseta, je pojasnila in dodala, da ima na novo ustanovljeni javni zavod - Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije novo v. d. direktorico Natašo Robežnik. Dežman je bil sicer po ustanovitvi prezaposlen v omenjeni muzej, a je kmalu prejel odredbo o neprihajanju na delo, je sporočil v torek.

Združitev muzejev napovedana že ob začetku mandata vlade

Na novinarsko vprašanje o očitkih dela javnosti, da gre za politično odločitev, je ministrica odvrnila, da so združitev muzejev napovedali že ob začetku mandata te vlade, saj je muzejski sektor v celoti potreben prenove. Razlogi so bili tako po njenih besedah strokovne narave, med drugim so ustanovili tudi posebno delovno skupino za muzejsko politiko, ki se bo ukvarjala s celostno prenovo tega področja. Kot je ob tem spomnila ministrica, imamo v Sloveniji 53 muzejev, od tega več kot deset nacionalnih. Muzej slovenske osamosvojitve je bil, kot je znova poudarila, "narejen brez zbirke, prostorov, resnega razmisleka in javne razprave".

Dežman je v torek medijem sporočil, da mu je bila "po posebni kurirki vročena redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti". Pred tem je dobil odredbo o neprihajanju na delo. "Torej ne smem delati, prejemam pa direktorsko plačo. Postopanje z mano sodi v kategorijo izbrisa. Ne prejemam nobenih muzejskih obvestil, nisem vabljen na noben sestanek, vzeta mi je bila volilna pravica itd," je ob tem pojasnil.

Boji se cenzure

Kot je še zapisal v torkovem sporočilu za javnost, je "zaradi nezakonitega sprejemanja sistematizacije" na inšpektorat za delo poslal zahtevo za urgentni inšpekcijski nadzor pri Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Obenem je izrazil bojazen, da "bodo v programu za leto 2023 cenzurirali razstavo o odkritju 3450 umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico".

Vlada je sklep o ustanovitvi javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, na podlagi katerega se javni zavod Muzej novejše zgodovine Slovenije in javni zavod Muzej slovenske osamosvojitve združita v javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, sprejela 19. januarja.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije je bil nato 13. februarja vpisan v sodni register. S tem je prišlo do združitve Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod, oba predhodna muzeja pa sta s tem prenehala obstajati kot samostojna javna zavoda.