Reden gost sodišč

Ministra Mesca preganjata "fašist" in "kriminalec"

J.V.
29. 3. 2023, 19.35
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 19.38
Deli članek:

Živa Sila bo odločila, ali so besede Luke Mesca, da je Bernard Brščič fašist, žaljive ali ne.

STA
Minister Mesec stoji za izrečenimi besedami.

Ime ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v zadnjem obdobju pogosto najdemo na seznamih sodnih obravnav. V petek Luko Mesca na ljubljanskem okrajnem sodišču pričakuje sodnica Živa Sila; zaradi izjave, da je fašist, predsednik Domovinske lige Bernard Brščič v odškodninski tožbi od ministra terja osem tisoč evrov.

V kazenskem postopku pred okrožnim sodiščem pa Brščič zaradi istih navedb očita Mescu razžalitev, za kar je zagrožena denarna kazen oziroma do pol leta zapora. Minister je krivdo zavrnil že junija 2019, od takrat pa zadeve na sodniji po besedah Brščiča »stojijo«.

Sojenje v kazenskem postopku se bo sicer vrtelo okoli vprašanja, kaj vse je mogoče označiti s pojmom fašizem in fašist. Brščič je kot dokazni predlog v spis npr. vložil tekst Georgea Orwella Kaj je fašizem? Na drugi strani je obramba v spis med drugim vložila razprave o fašizmu italijanskega filozofa in zgodovinarja Umberta Eca.

»To, kar govori gospod Brščič, kar izjavlja na socialnih omrežjih, v člankih in komentarjih za televizijo, so izjave, ki vlečejo ideje neposredno iz zakopane škatle fašizma in nacizma in jih obujajo v začetku 21. stoletja, ko bi morale biti že zdavnaj presežene, pozabljene in odnesene na smetišče zgodovine,« je takrat postopek komentiral koordinator Levice Mesec.

»Če se zavzemaš za svobodno tržno gospodarstvo, pravno državo, za suvereno Slovenijo, za domoljubje, pač nisi fašist, si normalen slovenski državljan,« mu je odgovarjal Brščič.

Ministra Mesca je na sodišče spravila tudi izjava, da je davčni strokovnjak Rok Snežič kriminalec. Snežič ministru očita žaljivo obdolžitev, Mesec pa krivde ne priznava. Za kaznivo dejanje je sicer predpisana denarna kazen ali do pol leta zapora. Kdaj bo na ljubljanskem okrožnem sodišču stekla glavna obravnava, še ni znano.