V koaliciji neenotni

Novela zakona o tujcih nima podpore Levice, sledilo bo "razbijanje družin"

S.R./STA
28. 3. 2023, 15.18
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 15.30
Deli članek:

Novela zakona o tujcih, ki je zaradi spornega člena, sicer še ostanka iz zakona prejšnje vlade Janeza Janše, v delu javnosti povzročila precejšnje razburjenje, kot kaže ne uživa enotne podpore koalicijskih strank.

Marko Vaupotič / M24
Poslanka Nataša Sukič je poudarila, da Levica noveli zakona izrecno nasprotuje.

Podporo noveli zakona o tujcih so sicer napovedali v poslanskih skupinah Svoboda in SD, a ji na drugi strani izrecno nasprotujejo v koalicijski Levici. Kot je med predstavitvijo stališča poslanske skupine Levica pojasnila poslanka Levice Nataša Sukič, novela med drugim ne vsebuje varovalk, ki preprečuje izgon članov družin po izteku roka za pridobitev znanja slovenskega jezika, zato ji Levica izrecno nasprotuje. Po preteku 18 mesecev, kar je rok, ki ga zakon določa za pridobitev znanja slovenščine na stopnji A1, bo po mnenju Sukičeve sledilo "razbijanje družin". Ob tem se je vprašala, ali bodo poslanci glede tega spet izumljali nove zakonske rešitve, ki bi se jim dalo izogniti na način, da se pogoj o znanju jezika iz zakona preprosto umakne.

Ob tem je izpostavila, da zakon zahteva znanje slovenščine zgolj od družinskih članov tujih delavcev tretjih držav, od delavcev pa ne. Nadalje pa znanja slovenščine ne zahteva od delavcev iz članic EU in njihovih družinskih članov, je opozorila Sukičeva.

NSi: Obstoječ zakon je dober

V predstavitvi stališča poslanske skupine NSi je Vida Čadonič Špelič dejala, da mora biti znanje slovenščine in jezika pogoj za pridobitev dovoljenja za prebivanje, od česar v NSi ne nameravajo odstopati, saj da je to znanje ključno za vključevanje v družbo. Ob tem v stranki prejemajo opozorila, da imajo družinski člani, ki ne znajo slovensko, izjemno majhne možnosti za iskanje zaposlitve.

Čadonič Špelič je ob tem pozdravila rešitve v predlogu novele, ki bodo administrativno razbremenile upravne enote. Vendar so v NSi še vedno mnenja, da bi morale upravne enote še naprej obvezno preverjati, ali tujci izpolnjujejo pogoj zadostnih sredstev za preživetje. Izrazila pa je kritiko na račun tega, da se zakon sprejema po nujnem postopku, saj da bi morali o njem širše razpravljati. V NSi menijo, da je obstoječ zakon dober, zato predlagane novele ne bodo podprli.

V SD se opirajo na zagotovila ministra

Jonas Žnidaršič je v imenu poslanske skupine SD dejal, da država priseljence potrebuje, oni pa povratno potrebujejo državo, ki njim in njihovim družinam zagotavlja dobre pogoje za integracijo v družbo. V SD z velikim razočaranjem spremljajo razvoj slovenske integracijske politike, vendar so pri tej noveli dobili zagotovilo notranjega ministra Boštjana Poklukarja, da bo integracijska strategija sprejeta v roku šestih mesecev. Poslanska skupina SD bo zato podprla novelo zakona.

Stališče poslanske skupine Svoboda je predstavila Tereza Novak. Dejala je, da je prejšnja vlada s svojo novelo zakona o tujcih ustvarila sklop pogojev, ki jih tujci niso mogli izpolniti. S 27. aprilom bi namreč v veljavo vstopil še zadnji pogoj tega zakona o znanju slovenščine na stopnji A1 za ljudi, ki so v državo prišli po mehanizmu združevanja z družino, ob čemer niso imeli možnosti opraviti tečaja slovenščine. Država mora ustvariti pogoje za integracijo ekonomskih migrantov, glede tega pa novela prinaša tudi integracijsko strategijo, ki je do zdaj ni bilo. Zaradi navedenega bodo v Svobodo zakon podprli, je dodala.

Integracija se začne pri jeziku

Poslanec Branko Grims je v predstavitvi stališča SDS navedel, da se integracija začne z znanjem in uporabo slovenskega jezika. Izrazil pa je predvsem nasprotovanje ukinitvi periodičnega preverjanja izpolnjevanja pogojev zadostnih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti. Iz tega razloga po Grimsovih besedah zakonu nasprotujeta tudi velenjski in kranjski župan, ki ju je navajal predvsem zato ker prihajata iz vrst SD in sta izrazila skrb, da bo zaradi ukinitve preverjanja sredstev prišlo do porasta zahtevkov za socialno pomoč.

Notranji minister Boštjan Poklukar je sicer v predstavitvi novele dejal, da z zakonom predvsem odpravljajo administrativne ovire pri zaposlovanju in integraciji tujcev. V predlogu novele ohranjajo zahtevo po znanju slovenskega jezika za družine tujcev, a jim za to dajejo časovni odlog, da to znanje pridobijo na brezplačnih tečajih.