Vodja poslanske skupine SD

Umrl je Miran Potrč: »Največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi«

G.G.
28. 3. 2023, 10.38
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 12.53
Deli članek:

Dolgoletni poslanec državnega zbora se je poslovil v 85. letu starosti.

Bobo
Miran Potrč

Miran Potrč je bil od leta 1990 do upokojitve leta 2011 poslanec v državnem zboru. Uspelo mu je, da je bil izvoljen kar petkrat. Štiri mandate, od leta 1990 do 2004, je bil vodja poslanske skupine Socialnih demokratov. "Poslovil se je Miran Potrč, dolgoletni poslanec Socialnih demokratov. Največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi. Dragi Miran, počivaj v miru," so zapisali v njegovi stranki na Facebooku.

"Njegovo poslansko delo in vodenje poslanske skupine v najtežjih, prelomnih letih, je vtisnilo neizbrisen pečat identiteti naše stranke. Imel je izjemno pomembno vlogo v času osamosvajanja, še zlasti pri sprejemanju ustavnih dopolnil. Njegovo neutrudno delovanje je utiralo pot delovanju in uveljavljanju slovenskega parlamentarizma. V vse prevečkrat populističnih nastopih v parlamentu je Miran izstopal z umirjenimi strokovno utemeljenimi, odgovornimi in načelnimi nastopi," so navedli.

Po njihovem prepričanju je Potrč eden najzaslužnejših za osamosvojitev in za razvoj socialne demokracije v Sloveniji. Ob tem so izpostavili njegovo razumnost in srčnost, ki da sta ga vodili pri delu in v odnosih do ljudi, ter Potrča označili za prizanesljivega kritika in zanesljiva tovariša. "To so spoznali številni ljudje, ki so se obračali nanj za pomoč, za nasvet, mnogi posamezniki in skupine, ki so jih družbene razmere potisnile na rob preživetja in življenja," so pojasnili. Poznali so ga kot skromnega in delovnega človeka, ki zna poslušati. Sporočilo o večji odgovornosti oblasti v njegovi knjigi spominov pa je po njihovih navedbah danes še bolj aktualno.

Potrč se je rodil 27. marca 1938. Leta 1956 je maturiral na II. gimnaziji v Mariboru in februarja 1961 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Po nekaj letih ukvarjanja s pravom je maja 1968 presedlal v politiko. Od leta 1968 do 1973 je bil sekretar Mestnega komiteja ZKS Maribor, od leta 1973 do 1978 pa predsednik komisije in član Predsedstva CK ZKS. Od leta 1978 do 1980 je bil podpredsednik Zveze sindikatov Slovenije. V letih 1980-82 je bil član predsedstva Zveze sindikatov Jugoslavije ter 1980–81 prvi predsednik Zveze sindikatov Jugoslavije z enoletnim mandatom.

M24
Miran Potrč

V mandatu 1982-1986 je bil vodja slovenske delegacije v Zboru republik in pokrajin Skupščine SFRJ. Konec osemdesetih je bil podpredsednik ustavne komisije in predsednik poslovniške komisije in v tej vlogi eden od ključnih ljudi pri organizacije dela državnega zbora.

Ob uveljavitvi večstrankarskega sistema stranke ni zamenjal, od ustanovitve SDP in ZLSD (sedaj SD) pa je bil med najaktivnejšimi in najbolj vplivnimi člani stranke. Stranki je bil zvest 52 let.

Razmišljati o interesih ljudi

Spomine na več kot 50 let dela v politiki je strnil v knjigi Klic razumu. Ob predstavitvi knjige septembra 2014 je političnim kolegom na srce položil dejstvo, da je "v tem trenutku v Sloveniji napačno postavljen vrstni red prioritet: najprej jaz, potem stranka in potem država". Kolegom je svetoval, naj ne razmišljajo o sebi, pač pa interesih ljudi.