Slovenščina za vse

Bo vlada družinam tujcev v Sloveniji naložila novo breme?

P.K./STA
27. 3. 2023, 19.20
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 19.22
Deli članek:

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so predlog novele zakona o tujcih poslali v nadaljnjo obravnavo v DZ, ki bo o njem glasoval jutri. Iz novele niso umaknili člena o pogoju znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za družinske člane tujcev, so pa razširili nabor institucij, ki ta preizkus opravljajo.

Profimedia
Nevladne organizacije so poslance prejšnji teden pozvale, naj predloga novele zakona o tujcih v taki obliki ne sprejmejo.

Člani odbora so z osmimi glasovi za in šestimi proti sprejeli zakonska dopolnila poslanskih skupin Svobode in SD, ki v noveli zakona širijo nabor institucij, ki opravljajo preizkus znanja slovenskega jezika, vladi pa daje pooblastilo določiti kriterije in merila za izobraževalni program, po katerem poteka preizkus.

Levica pa je predlagala, da bi se člen, ki uvaja pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za pridobitev dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine črtal v celoti, vendar so člani odbora njeno dopolnilo preglasovali z 12 glasovi proti in z enim glasom za.

Z enim glasom za in desetimi proti so zavrnili tudi dopolnilo Levice, ki bi rok za pridobitev pravice za združitev z družino iz dveh let skrajšal na eno leto in ga tako uskladil z direktivo Evropskega sveta.

Jutri bo shod

Nevladne organizacije so sicer poslance prejšnji teden pozvale, naj predloga novele zakona o tujcih v taki obliki ne sprejmejo, saj da bo povzročila razdruževanje družin, diskriminacijo in hujše kršitve človekovih pravic.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je v zvezi s tem izpostavil, da gre za člen, ki ne spodbuja integracije, pač pa "prek jezika zlorablja ta pogoj znanja slovenskega jezika za razdruževanje družin."

Amnesty International Slovenija pa je izpostavil, da gre za zelo zahteven in restriktiven pogoj, ki je tudi popolnoma nepotreben. Zadeva najbolj ranljive skupine ljudi, predvsem ženske in otroke, ki jim postavlja previsoke ovire za to, da bi lahko ostali v Sloveniji.

Civilnodružbene organizacije, sindikati in prosilci za azil sicer za jutri napovedujejo shod, ki bo naslavljal vse diskriminatorne ukrepe, povezane tako z zakonom o tujcih kot tudi težavami, s katerimi se srečujejo prosilci za azil.