Nemirno nebo

Nad Nanosom močno sneženje! Drugod padajo drevesa …

S.R.
27. 3. 2023, 18.09
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 20.16
Deli članek:

Iz delov države že poročajo o podrtih drevesih. Sunki vetra so ponekod že presegli hitrost 70 kilometrov na uro.

Arso
Nevihtni oblak nad Nanosom, v katerem "močno sneži."

Meteorologi Agencije RS za okolje so posvarili, da nas čaka vetrovno popoldne, ki ga bodo mestoma popestrile krajevne plohe in posamezne nevihte. Po njihovih navedbah lahko »sunki severnega vetra ponekod v severni in severovzhodni Sloveniji presežejo hitrost 70 km/h.« Veter se bo ponoči sicer umiril, čemur bo sledil znaten padec temperatur. Nizke temperature bodo sovpadale z zgodnjim razvojem sadnih rastlin, kar pomeni slabe novice za kmete.

Pri Arsu so v popoldanskih urah nato potrdili, da je vreme »nestabilno« ter da se pojavljajo plohe in nevihte. »Takole izgleda nevihtni oblak s Kopra. Malo višje na Nanosu v tem oblaku močno sneži,« so ob fotografiji zapisali na Twitterju. Dodali so, da po zelo vlažnem začetku dneva zdaj z »okrepljenim severnikom pri tleh doteka vse bolj suh zrak. V Lescah in v Kranju je relativna vlažnost zraka padla pod 30 %.« Do 17. ure so sicer najmočnejše sunke vetra zabeležili v krajinskem parku Goričko (78 kilometrov na uro), na letališču Lesce (76 kilometrov na uro) in v Murski Soboti (64 kilometrov na uro).

Pri Jesenicah se je iskrilo

Uprava za zaščito in reševanje medtem že poroča o podrtih drevesih in drugih vetrovnih tegobah. V popoldanskih urah so imeli zaradi vetra kot kaže največ težav na Jesenicah, kjer je ob približno 15. uri na Cesti Železarjev reklamna tabla na trgovskem objektu ogrožala mimoidoče. Jeseniški gasilci so tablo pritrdili nazaj na stavbo. Že približno pol ure pred tem je v naselju Slovenski Javornik v občini Jesenice drevo padlo preko električnega daljnovoda, kar je povzročilo iskrenje in izpad elektrike. Jeseniški gasilci so kraj dogodka zavarovali in pri odstranitvi drevesa z daljnovoda nudili pomoč delavcem elektro podjetja. Malo pred 15. uro je reklamni pano pretil v Tržiču. Zaradi nevarnosti padca na cesto so ga odstranili lokalni gasilci.

Drevo se je ob približno 15.30 podrlo tudi pri naselju Zenkovci v občini Puconci. Odstranili so ga lokalni gasilci. Ob 17.00 se je drevo podrlo tudi na cesto Prevalje–Leše v občini Prevalje. Tudi s tem drevesom so opravili lokalni gasilci. Ob približno 15.3o uri je v naselju Žerjav v občini Črna na Koroškem močan veter poškodoval streho stanovanjskega objekta. Poškodovano streho so zasilno zaščitili gasilci PGD Črna na Koroškem.

Ob približno 16.30 sta se v Bregantovi ulici v Ljubljani drevesi podrli na pešpot in telekomunikacijski kabel. Podrti drevesi so odstranili gasilci GB Ljubljana.

Malo pred 18. uro je v naselju Kisovec v občini Zagorje ob Savi veter odkril streho gospodarskega objekta. Šest kvadratnih metrov strehe so prekrili gasilci PGD Loke in PGD Zagorje-mesto. Malo po 19. uri se je drevo na vozišče podrlo na Ravnah na Koroškem. Podrto drevo so odstranili gasilci KGZ Ravne na Koroškem.