Zdrahe na nacionalki

Rajko Gerič nagrajen, ker je rešil vodstvo RTVS?

R.T.
27. 3. 2023, 16.14
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 16.14
Deli članek:

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS je v odzivu na poziv v. d. generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha izrazil pripravljenost na nadaljnja pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev.

Marko Vaupotič / M24
Rajko Gerič in Andrej Grah Watmough na današnji novinarski konferenci.

Vodstvo Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je namreč danes stavkovni odbor novinarskih sindikatov, ki so za 4. april napovedali stavkovni dan, pozvalo k intenzivnim pogajanjem. Andrej Grah Whatmough je za ta pogajanja s sindikati sicer pooblastil odgovornega urednika informativnega programa drugega programa Televizije Slovenija Rajka Geriča. V stavkovnem odboru se bodo pogajanj o razreševanju stavkovnih zahtev udeležili, so pojasnili, a dodali, da stavkovnega dne ne nameravajo preklicati, glavna zahteva pa ostaja umik 38 izdanih opozoril pred odpovedjo. Naslednji krog pogajanja bo tako stekel v sredo.

»Naša glavna zahteva, ki nam jo je s soglasnim sklepom dal tudi stavkovni odbor, je umik vseh 38 izdanih opozoril pred odpovedjo, kar razumemo kot ustrahovanje zaposlenih in odvračanje stavkajočih od nadaljevanja stavke,« je po poročanju STA v današnjem odzivu dejala predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković, ki pa ni želela komentirati pooblastila za vodenje stavkovnih pogajanj Rajku Geriču. Kot je navedla, jim ta ponudba uradno še ni bila posredovana. Je pa izpostavila, da ravno ta poteza kaže na način komunikacije v pogajanjih in na razloge, zakaj ta sploh niso mogoča. »Ker generalni direktor svoje odločitve in predloge, namesto da bi jih sporočil pogajalski skupini po ustaljenih tirih in v skladu s sporazumom o poteku pogajanj, sporoča na tiskovnih konferencah ali preko sporočil za javnost,« je po poročanju STA še dodala Miliniković.

Grah Whatmough sicer upa, da bo ravno Gerič pogajanjem dal »svež veter«. Slednji je dejal, da na RTVS pozna ogromno ljudi, saj je na javni televiziji »odraščal«, zdaj pa se je k njej po enajstih letih vrnil. Pripravljen je pomagati, ker se mu zdi, da se je javni zavod znašel v krču, ki ni dober ne za zaposlene in ne za RTVS. S pogajalsko skupino sindikatov se Gerič želi sestati že ta teden.

Marko Vaupotič / M24
Andrej Grah Watmough, Uroš Urbanija in Rajko Gerič.

Priznal in rešil vodstvo?

So se pa o Geriču obširno razgovorili na portalu Tukaj smo, ki so ga ustvarili in z njim upravljajo stavkajoči na RTV Slovenija. Na portalu so spomnili na »manipulacije, potvorbe, zavajanja in celo laži,« ki si jih je po njihovih navedbah v prispevkih iz Ukrajine privoščil novinar Valentin Areh. Posledično so na uredniškem sestanku zahtevali pojasnila in odgovornost. »Celotno zadevo je vzel v bran Rajko Gerič, ki je priznal vse. Da je šlo za napako, da nihče ni videl prispevkov, preden so šli v eter, da je prispevke pred odhodom v Ukrajino pripravil Areh kar v Ljubljani, in da zdaj samo dodajajo kakšno njegovo javljanje s terena… Skratka, priznal je, da so več dni zapored v osrednjih informativnih oddajah objavljali zavajajoče in izmišljene informacije, ki jih pred objavo nihče ni niti pogledal, čeprav so bili prispevki pripravljeni že tedne prej in so imeli torej čas in dolžnost, da jih prej preverijo,« so poudarili ter dodali, da niso »naivni, da bi sprejeli takšne izgovore,« saj da ne gre za napako. To, da »nihče ne bi videl teh prispevkov pred objavo. To je praktično in teoretično nemogoče.«

Po njihovih besedah je šlo za načrtno zavajanje gledalcev, ki bi se nadaljevalo, če na »nesprejemljivost takšnega početja« ne bi opozorili sami. »Gerič nam je zagotovil, da takšnih Arehovih prispevkov ne bodo več objavljali. Ampak postavlja se drugo, pomembnejše vprašanje. Zakaj je Gerič priznal, da gre za napako, priznal, da ni opravljal svojega uredniškega dela, zakaj je prevzel nase celo vso odgovornost, ki leži na Rebernikovi kot odgovorni urednici in Korenovi, kot v.d. urednice zunanje politične redakcije in dnevno informativnega programa?«

Odgovor je po njihovem mnenju na dlani. V vsakem »normalnem uredništvu bi morali zaradi takšnih manipulacij odstopiti vsi. Odgovorna urednica, urednica zunanjepolitične redakcije, uredniki Dnevnikov in Odmevov, v katerih so bili objavljeni Arehovi prispevki in celo direktor televizije. S priznanjem napake je Gerič rešil Ksenijo Koren, Jadranko Rebernik, Uroša Urbanijo in še koga.«

Na njihovo zahtevo po javnem opravičilu gledalcem, da je namreč šlo za »manipulacije in laži,« naj bi Gerič postregel z zanimivim odgovorom. »Kam bi pa prišli, če bi se vsi morali opravičevati za svoje napake, veste, koliko napak ste že vse vi naredili, pa se nihče ni opravičeval!« naj bi jim dejal. »Tehtanje napak, enačenje napak z načrtnimi manipulacijami in lažmi? Ja, to je vsakodnevna praksa sedanje uredniške in vodstvene ekipe,« pa mu odgovarjajo v kolektivu, kjer so izpostavili, da je Gerič danes za vse skupaj prejel nagrado, ko ga je Grah Whatmough povišal v pogajalca na pogajanjih s stavkajočimi.

»Ker je vsem jasno, da Grah Whatmough ne bo pristal na nobeno sindikalno zahtevo in da je imenovanje Geriča samo še en od zavlačevalnih manevrov, je tudi jasno, da je Gerič dosegel karierno in osebnostno dno,« so zaključili portalu Tukaj smo.