Neugodno vreme

Primorski kmetje se bojijo jutrišnjega jutra

P.K.
27. 3. 2023, 15.45
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 18.29
Deli članek:

Po mokrem vikendu prihaja močan veter, jutri pa minus, ki bo sekiral predvsem kmete.

Profimedia
Sadjarji že petič v zadnjem desetletju znova preživljajo stresno obdobje spomladanskih ohladitev in nevarnosti pozeb cvetnih brstov in cvetov v svojih sadovnjakih.

Agencija RS za okolje na svoji spletni strani javlja, da danes popoldne še lahko nastajajo krajevne plohe in posamezne nevihte, predvsem pa nas bo do večera spremljal močan severni veter. Tako je Arso na svoji strani izdal opozorilo, da lahko "danes popoldne sunki severnega vetra ponekod v severni in severovzhodni Sloveniji presežejo hitrost 70 km/h."

V noči na torek se bo veter umiril, pri čemer agencija pojasnjuje, da bodo s tem izpolnjeni pogoji za močno ohlajanje in jutranje temperature bodo najverjetneje marsikje pod lediščem, vrednosti okoli -4 °C na dveh metrih od tal ne bi bile presenečenje. Tako bodo nizke temperature sovpadale z zgodnjim razvojem sadnih rastlin, kar niso dobre novice za kmete.

Ogrožena je Primorska

Na Vipavskem denimo marelice že zaključujejo cvetenje, breskve pa so na Primorskem v polnem cvetenju. "Brsti češenj in višenj so že močno napeti in tik pred cvetenjem, zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta. Po podatkih kmetijskih svetovalnih služb so v Spodnji Vipavski dolini hruške povečini v fazi brstenja oz. mišjega ušesa, zgodnje sorte hrušk na toplih legah pa so povečini že v fazah od rožnatega popka do balonskega stadija. Jablane pa so v fazi mišjega ušesa, pri zgodnjih sortah na izpostavljenih legah je že oblikovana listna rozeta z vidnimi cvetnimi popki. Drugod po državi je fenološki razvoj nekoliko kasnejši," so povedali na Arsu in dejali, da negativne temperature lahko ogrozijo vse razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. "Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se le te spustijo pod -2 °C, kakšno stopinjo več mraza še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodnih že -1 °C," so povedali.

Kaj bo zjutraj?

Po njihovih besedah lahko jutri v Vipavski dolini in delih Krasa pričakujemo temperature do -2 °C ali celo nižje. Tudi v Zgornjem Posočju ter na Dolenjskem in v Beli krajini se bodo temperature spustile do okoli -2 °C, kar vse so napovedi za temperaturo dva metra nad tlemi, pri tleh pa bo lahko še kakšno stopinjo hladneje. "Negativne temperature bomo beležili skoraj povsod po državi, izjema bo Obala, kjer bodo temperature predvidoma ostale nad ničlo. V večjem delu države negativne temperature pričakujemo tudi dan kasneje," so še informacije agencije.

Sklenejo, da tako sadjarji že petič v zadnjem desetletju znova preživljajo stresno obdobje spomladanskih ohladitev in nevarnosti pozeb cvetnih brstov in cvetov v svojih sadovnjakih. "V nevarnosti pa ni le sadno drevje temveč tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščiti s kopreno. Sadjarji, ki lahko aktivno izvajajo zaščito, pa morajo preveriti ali so sistemi za zaščito pripravljeni."