BDP na prebivalca

Slovenija se je lani najbolj približala povprečju Evropske unije

Mihael Korsika
27. 3. 2023, 22.23
Deli članek:

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, je lani po izračunih evropskega statističnega urada Eurostat znašal osem odstotkov pod povprečjem Evropske unije. Gre za do zdaj najmanjši zaostanek Slovenije za evropskim povprečjem.

Dreamstime
BDP na prebivalca je lani znašal slabih 28.000 evrov.

Ko je Slovenija v času osamosvajanja poudarjala svojo evropsko usmeritev, so njeni prebivalci po kupni moči in standardu zelo zaostajali za povprečjem Evropske unije. Po rojstvu lastne države se je začelo dolgotrajno približevanje. Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca Slovenije po kupni moči je sredi 90 let znašal 62 odstotkov povprečja Evropske unije, ki je takrat štela 15 članic.

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca Slovenije po kupni moči je leta 2003 dosegel 70 odstotkov povprečja evropske petnajsterice. Leta 2004 se je število članic EU s 15 povišalo na 25, zaradi vstopa nekaterih »revnejših« držav pa je Slovenija zmanjšala zaostanek. Ob upoštevanju 25-članske Evropske unije je Slovenija beležila 77 odstotkov evropskega povprečja.
Po vstopu v EU je Slovenija začela bliskovito zmanjševati zaostanek za najbolj razvitimi. Leta 2008 je BDP na prebivalca Slovenije po kupni moči znašal že 91 odstotkov povprečja Evropske unije, nato pa je prišla največja finančna in gospodarska kriza po veliki depresiji v začetku 30 let prejšnjega stoletja. Zaostanek je od leta 2008, ko smo zabeležili 91 odstotkov evropskega povprečja, do leta 2012 padel za devet odstotnih točk in je znašal 82 odstotkov. Slovenija je od leta 2016 ponovno zmanjševala zaostanek, lani pa beležila 92 odstotkov BDP na prebivalca po kupni moči glede na povprečje Evropske unije.

Velika razlika med vzhodno in zahodno Slovenijo

Statistične številke še pokažejo, da je Slovenija po prvih treh desetletjih samostojnosti gospodarsko skoraj dvakrat bolj razvita. Od leta 1991 do leta 2021 se je realni BDP povečal za 91 odstotkov, je zapisano na spletni strani Združenja Manager. Bruto domači proizvod na prebivalca je sicer lani po podatkih Statističnega urada Republike znašal slabih 28.000 evrov, kar je skoraj petkrat več kot ob osamosvojitvi.

Evropski statistični urad Eurostat je sicer pred kratkim objavil tudi podatke za posamezne regije. Kljub krepki gospodarski rasti leta 2021 se je razvojna razlika med zahodno in vzhodno Slovenijo nekoliko povečala, kažejo februarja objavljeni podatki Eurostata. Zahodna Slovenija je bila po zadnjih podatkih za leto 2021 po bruto domačem proizvodu na prebivalca, izraženem v standardih kupne moči, pri 108 odstotkih povprečja Evropske unije, vzhodna Slovenija pa pri 74 odstotkih.