ANALIZA ODPADNIH VODA

Prebivalci Ljubljane so po uporabi kokaina prehiteli Koper

Mihael Korsika
27. 3. 2023, 14.52
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 14.56
Deli članek:

Največ kokaina, ekstazija in metamfetamina na tisoč prebivalcev zaužijejo prebivalci Ljubljane, najbolj razširjena droga v Kopru pa je konoplja, je pokazala zadnja raziskava analize odpadnih voda v šestih slovenskih mestih. Raziskava je pokazala tudi, da največ amfetamina porabijo v Velenju.

Dreamstime
Največ kokaina, ekstazija in metamfetamina na tisoč prebivalcev zaužijejo prebivalci Ljubljane.

Zasegli občutno več kokaina

Iz poročil o policijskem delu v prvi polovici prejšnjega leta je razvidno, da so policisti v prvih šestih mesecih zasegli 43 odstotkov več kokaina kot v prvi polovici leta 2020. V prvi polovici leta 2022 so namreč policisti zaplenili skupno dobrih 674 kilogramov kokaina, v enakem obdobju 2020 pa so zasegli dobrih 286 kilogramov. Varuhi reda in miru so zasegli tudi nekaj več konoplje. V prvi polovici leta 2022 je v policijskih skladiščih pristalo 211 kilogramov marihuane, v enakem obdobju leta 2020 pa so zasegli 171 kilogramov marihuane.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog SCORE 2022, v katero je bila že šestič vključena tudi Slovenija, so včeraj sporočili z Instituta Jožefa Stefana. V raziskavi so uporabili epidemiologijo odpadnih voda, ki temelji na kemijski analizi neprečiščene odpadne vode na vsebnost posameznih drog ali njihovih presnovnih produktov oziroma tako imenovanih biomarkerjev.

»Na osnovi teh podatkov lahko z upoštevanjem osnovnih parametrov delovanja čistilne naprave (število populacijskih enot, pretoki ...) ocenimo uporabo prepovedanih drog v populaciji prispevnega območja čistilne naprave,« pojasnjujejo na inštitutu. Analiza je potekala v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Domžalah, Kamniku, Mariboru, Velenju in Kranju.

Kokain kraljuje v Ljubljani, konoplja v Kopru

Rezultati raziskave so pokazali, da največ kokaina, ekstazija in metamfetamina zaužijejo prebivalci prestolnice, največ amfetamina pa porabijo v Velenju. Glede na raziskavo iz leta 2021 je Ljubljana pri uporabi kokaina prehitela Koper, pri uporabi konoplje pa je na prvem mestu Koper. Najvišja masna obremenitev z biomarkerji THC je bila namreč zabeležena v Kopru, tesno pa mu sledi Ljubljana.

MO Velenje
Največ amfetamina porabijo v Velenju.

»Če podatke o masnih pretokih biomarkerjev nedovoljenih drog preračunamo na uporabo, sta med preučevanimi drogami najbolj razširjena kokain in kanabis, slednji pa pričakovano prednjači po številu odmerkov,« pravijo na Institutu Jožefa Stefana.

Leta 2022 so prvič vključili tudi biomarker ketamina. Leta 2022 je v monitoringu sodelovalo 118 mest s prispevnimi območji 132 čistilnih naprav, v analize pa je bilo vključenih 41 laboratorijev, vključno z laboratorijem Skupine za organsko analizo Odseka za znanosti o okolju na Institutu Jožef Stefan. Po vsebnosti ketamina v ljubljanskih odpadnih voda se je prestolnica uvrstilo na visoko peto mesto izmed 15 evropskih mest, ki so poročala o vsebnosti ketamina.

Raziskovalci z Odseka za znanost o okolju Instituta Jožef Stefan so se pod vodstvom prof. dr. Ester Heath mreži SCORE sicer pridružili leta 2017 z analizo odpadnih voda s čistilne naprave Ljubljana. Leto zatem so poleg Ljubljane vključili tudi Domžale-Kamnik in Maribor, leta 2019 Koper, Novo mesto in Velenje, leta 2022 pa se je pridružil Kranj.

Najpriljubljenejša še vedno konoplja

Podatki zadnje nacionalne raziskave o razširjenosti uporabe drog med splošnim prebivalstvom kažejo, da je vsak peti prebivalec Slovenije v starosti od 15 do 64 let že kdaj v življenju uporabil katero izmed prepovedanih drog.

Dreamstime
Največ marihuane na tisoč prebivalcev skadijo v Kopru.

Glede na zadnjo raziskavo Nacionalnega inštituta za javno zdravje je konoplja še vedno najbolj razširjena prepovedana droga med prebivalci Slovenije, sledijo ekstazi, kokain, amfetamin, LSD in drugi halucinogeni ter heroin.