nekatere seje zaprte

Brecelj razložil, zakaj ne namerava sodelovati s predstavnico Glasa ljudstva

G.G./STA
24. 3. 2023, 19.33
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 19.35
Deli članek:

Predsednik strateškega sveta za zdravstvu Erik Brecelj je zavrnil očitke iniciative Glas ljudstva.

Primož Lavre
Kirurg in vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj.
Na tem mestu se vprašamo, zakaj bi bilo sploh smiselno, da bi predstavniki te iniciative, ki si je nadela ime Glas ljudstva, sodelovali v strateškem svetu za zdravstvo.

V iniciativi Glas ljudstva v današnjem sporočilu za javnost predsedniku strateškega sveta za zdravstvo, znanemu kirurgu Eriku Breclju, očitajo samovoljno odločitev, da na seje strateškega sveta ne bo več vabil njihove predstavnice. Kot navajajo, jih je k sodelovanju v omenjenem svetu povabil predsednik vlade Robert Golob, njihova predstavnica pa je bila kljub ustnim zagotovilom, da bodo predstavniki iniciative v strateški svet vključeni kot polnopravni člani, na seje vabljena le kot gostja.

Neenaka obravnava se je po njihovih navedbah kazala tudi v tem, da predstavnica iniciative ni mogla polno sodelovati v delovnih telesih sveta, ni prejemala obravnavanih dokumentov oz. je te prejemala z zamudo, kljub temu pa se je trudila konstruktivno prispevati k razpravam. Že tako okrnjeno sodelovanje pa se je končalo na seji konec preteklega meseca, na kateri se je Brecelj odločil za "verbalni obračun", so zapisali.

Kot namreč izhaja iz zapisnika omenjene seje, so člani strateškega sveta takrat razpravljali tudi o zapisu na Facebook strani vidnega predstavnika Glasu ljudstva, iz katerega je mogoče razbrati, da "ne želijo sprememb na ZZZS, digitalizacija zdravstva se jim ne zdi potrebna in da nasprotujejo naslavljanju problema korupcije v zdravstvu". Predsednik strateškega sveta je zato povedal, da se mu udeležba predstavnice mreže Glas ljudstva na sejah strateškega sveta ne zdi primerna, čemur nihče od prisotnih na seji ni nasprotoval, piše v zapisniku.

Brecelj je tudi danes enakega mnenja

Enako je danes v izjavi za STA pojasnil Brecelj in dodal, da z ljudmi s takšnimi mnenji ne namerava sodelovati. Poudaril je tudi, da člani strateškega sveta ob rednih službah veliko prostega časa namenijo sodelovanju v strateškem svetu, velikokrat do poznih večernih ur, s politikanstvom pa da se nimajo časa ukvarjati.

Sodelovanje z omenjeno predstavnico iniciative Glas ljudstva je označil za zelo slabo, saj da ni podajala nobenih predlogov. Brecelj je pojasnil tudi, da je pri razpravah o posameznih zadevah, ki bi sicer utegnile zanimati "marsikoga od zunaj", sejo zaprl za vse, ki niso člani strateškega sveta.