Vrtoglavi zneski

Kdo so Slovenci, ki v Ljubljani kupujejo najdražja stanovanja brez kredita?

Primož Cirman, Tomaž Modic
24. 3. 2023, 18.05
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 18.07
Deli članek:

Le četrtina znanih lastnikov luksuznih stanovanj v Šumiju je nakup financirala s hipotekarnim posojilom, najetim pri banki.

Mediaspeed
Marko Pogorevc je že lastnik dveh stanovanj v Ljubljani. Zdaj si je kupil še enega v samem središču prestolnice.

Marko Pogorevc je nekdanji generalni direktor policije, ki v zadnjem desetletju in pol deluje kot lobist. Velja za presečišče poslovnih interesov – za osebo z vplivom, ki ima odlične povezave na slovenski desnici, v Vatikanu, med domačimi gradbinci, na Telekomu Slovenije in drugod. Čeprav se je pred dvema letoma uradno upokojil, mu posli očitno zelo dobro uspevajo.

Spomladi 2021 je namreč Pogorevc postal lastnik 60 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Šumiju, novi elitni zgradbi v središču Ljubljane, kjer so se cene kvadratnega metra gibale tudi čez 7.000 evrov. Stanovanje, za katerega je plačal skoraj 400.000 evrov, je kupil, ne da bi za to najel posojilo pri banki. Njegovo podjetje Atlantik Group, ki je uradni lastnik stanovanja, je v istem letu s poslovnim svetovanjem ustvarilo 335.000 evrov dobička. Na zadnji dan leta 2021 je imelo na računu skoraj 1,3 milijona evrov.

Pogorevc je tako eden tistih, ki so si kljub rekordnim cenam na pregretem nepremičninskem trgu v Ljubljani v zadnjih letih lahko privoščili nakup enega ali več luksuznih stanovanj. Šumi je ob Vili Schellenburg, ki je projekt nepremičninskega mogotca Jožeta Anderliča, največji kompleks novih luksuznih stanovanj in poslovnih prostorov v Ljubljani. Leta 2019 ga je začelo graditi podjetje Šumijev kvart v lasti KD Group. Prva od 96 stanovanj je prodalo sredi leta 2020, v času epidemije covid-19, ko je bil v Sloveniji zaprt večji del javnega življenja.

Kdo so kupci stanovanj v Šumiju?

Kdo so torej ostali kupci? V uredništvu necenzurirano.si so pregledali in analizirali nakupe stanovanj v Šumiju. Do zdaj so znani lastniki zgolj 44 stanovanj, torej manj kot polovice. Toda dobljeni podatki potrjujejo ocene, da so glavni generator rasti cen nepremičnin v zadnjih letih ljudje, ki imajo denar na banki, v lastnem podjetju in drugih naložbah - ali morda kar pri sebi doma.

Pogorevc tako zdaleč še ni edini novi lastnik stanovanja v Šumiju, ki za nakup ni potreboval posojila pri banki. Med 44 do zdaj znanimi kupci je takšnih kar 28. Med njimi najdemo zdravnike, nekdanje menedžerje, odvetnike, podjetnike in vlagatelje. Večina teh je stanovanje v Šumiju zelo verjetno kupila kot naložbo. Enako kot Pogorevc, ki ima po naših podatkih v lasti vsaj še štiri stanovanja v Ljubljani in slovenski Istri.

Sa. R.
Vrednost projekta Šumi je ocenjena na več kot 60 milijonov evrov.

Še za nakupe petih stanovanjih v Šumih so si njihovi lastniki od bank izposodili le manjši del potrebnega denarja za nakup. Večino kupnine so pokrili z lastnimi sredstvi. Le četrtino stanovanj v Šumiju so znani lastniki v veliki večini financirali s hipotekarnim posojilom, ki so ga najeli pri banki. Da je v zadnjih letih vedno manj kupcev, ki dražje nepremičnine kupujejo z bančnimi posojili,  je v neuradnih pogovorih potrdilo več ostalih investitorjev in poznavalcev gradbenega trga.

V Šumiju vpisanih "le" za pet milijonov evrov hipotek 

Do zdaj znani lastniki stanovanj so tako zanje skupaj plačali od 20 do 30 milijonov evrov. Gre za oceno, dano na podlagi velikosti stanovanjskih nepremičnin v Šumiju in leta 2020 oglaševanih prodajnih cen. Nanje pa so vknjižili "le" za nekaj več kot pet milijonov evrov hipotek. Med kupci novih stanovanj v Šumiju jih vsaj pet prihaja iz zdravstva, tudi javnega. V lasti imajo večja stanovanja, vsa merijo več kot 100 kvadratnih metrov, ki so bila na prodaj tudi za več kot 600.000 evrov. Od tega so jih štirje kupili brez hipoteke, zadnji pa je nakup 130 kvadratnih metrov velike nepremičnine v drugem nadstropju, ki ji pripada še 15 kvadratnih metrov terase, financiral s pomočjo 137.000 evrov visokega posojila.

Dve zdravnici, ki sta solastnici stanovanj, sta že upokojeni. Tretji je zobozdravnik s samoplačniško ambulanto v Ljubljani. Preostala dva sta radiologa. Gre za področje, kjer smo v zadnjih tednih razkrivali podatke o visokih prejemkih in komaj verjetnem številu opravljenih ur. Radiologi tako poleg plače, nadur in dežurstev v okviru rednega delovnega razmerja delajo še prek podjemnih pogodb in kot samostojni podjetniki. Eden od radiologov, ki je kupil stanovanje v Šumiju, ob redni službi v javni bolnišnici dela še v najmanj eni zasebni ambulanti.

ŠUMIJEV KVART
Cena kvadratnega metra se je začela pri 4000 in končala pri 7000 evrih. Toliko so stala stanovanja v zgornjih nadstropjih z najlepšimi razgledi in najboljšo lego. Za največja so morali kupci odšteti k

Sin nekdanjega državnega direktorja kupil dve 

Enega večjih stanovanj v Šumiju je kupil podjetnik Miha Stegel, novi župan občine Kanal ob Soči. Za nakup 117 kvadratnih metrov velikega stanovanja je marca lani najel 600.000 evrov visoko bančno posojilo, pri katerem mesečni obrok znaša kar 3.000 evrov. Za primerjavo: kot župan Kanala brez dodatkov prejema okoli 3.000 evrov bruto plače. Posojilo bo verjetno odplačeval s pomočjo dobičkov svojih podjetij. Med sedanjimi in nekdanjimi politiki je solastnik stanovanja v Šumiju še Rado Bohinc, nekdanji minister za notranje zadeve in rektor Univerze na Primorskem, ki se danes ukvarja s pravnim svetovanjem.

STA
Sin nekdanjega državnega direktorja Vitoslava Türka je kupil dve stanovanji v Šumiju. Zanju je odštel najmanj milijon evrov, ob tem pa najel 250.000 evrov visoko posojilo.

Med kupci stanovanj pa je opazno tudi ime sina Vitoslava Türka, nekoč vidnega člana SDS in direktorja Elesa, ki je v zadnjih letih v tej državni družbi zaposlen kot svetovalec za mednarodno sodelovanje. Türk je v javnosti znan kot lastnik na črno zgrajene vile v Parecagu nad Sečoveljskimi solinami. Po do sedaj znanih podatkih je Türkov sin eden redkih, ki je lastnik dveh stanovanj. Prvo se nahaja v četrtem nadstropju in ima skupaj z manjšo teraso več kot 111 kvadratnih metrov uporabne površine, drugo pa meri kar 167 kvadratnih metrov. Nakup obeh stanovanj ga je skoraj zagotovo stal več kot milijon evrov. Na obeh nepremičninah je sicer vpisana le hipoteka za zavarovanje posojila v višini 250.000 evrov, ki ga je potrebno vrniti najpozneje do leta 2042.