Poglejte to stvaritev

11-letni Žiga iz Renč ustvaril pokal za zmagovalca Planice

Nace Novak
23. 3. 2023, 17.18
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 18.02
Deli članek:

V okviru finala svetovnega pokala v smučarskih skokih bo tudi letos potekalo tekmovanje Planica 7. Na ustvarjalni natečaj Zavarovalnice Triglav za pokal za zmagovalca tega tekmovanja je prispelo več kot 430 risb otrok in najstnikov do dopolnjenega 15. leta. Strokovna komisija je izbrala zmagovalno risbo z naslovom Na vrhu Planice, ki je stvaritev skoraj enajstletnega Žige Ščuka iz Renč.

Primorske novice
Zmagovalec natečaja je skoraj enajstletni Žiga Ščuka.

"Narisal sem več različnih pokalov. Nato sem jih razporedil po sobi, med njimi izbral najlepšega in ga z mamino pomočjo prijavil na natečaj," je povedal mladi ustvarjalec, ki je velik oboževalec smučarskih skokov.

Zmagovalna risba, ki jo je poimenoval Na vrhu Planice, prikazuje skakalca, ki po zaviti skakalnici poleti na prvo mesto. "Za zavito skakalnico sem se odločil, ker sem pregledal druge objavljene risbe in pričakoval, da planiške velikanke na ta način ne bo narisal nihče drug," je Žiga povedal o tem, kako je nastala zmagovita ideja.

Pokal za zmagovalca

Primorski fantič bo na zadnji dan zaključka skakalne sezone v Planici zmagovalcu posebnega seštevka Planica 7 predal pravi pokal, ki bo ustvarjen po narisani ideji. "Pokal bomo ustvarili s pomočjo 3D tiska, kar nam omogoča, da se ne obremenjujemo z velikostjo in materiali. Prednost takšnega načina izdelave je, da lahko v kratkem času izdelamo unikaten pokal, ki bo ustvarjen neposredno po narisani ideji. V tem primeru si želimo pokal ustvariti iz materiala, ki bo mlademu ustvarjalcu zmagovalne risbe omogočal, da ga sam tudi pobarva," je povedala članica komisije in strokovnjakinja za 3D tisk Barbara Wilkesmann Hočevar.

Primorske novice
Mladi ustvarjalec bo na zadnji dan zaključka skakalne sezone v Planici zmagovalcu posebnega seštevka Planica 7 predal pravi pokal, ki bo ustvarjen po narisani ideji.

V komisiji tudi Cene Prevc

"Všeč mi je bilo, da smo imeli člani komisije zelo različna mnenja in poglede, čemu nameniti prednost pri izbiri. Tako smo na vse poslane risbe pogledali iz različnih zornih kotov in izbrali idejo, ki je zares drugačna od preostalih," je po zaključku izbora povedal smučarski skakalec Cene Prevc, ki je bil tudi član komisije. Pojasnil je tudi, da je bilo iz prejetih risb videti, da so mladi ustvarjalci ob risanju uživali. "To, da so si vzeli čas, sami ustvarili ideje za pokal in se ob tem še zabavali, je bil tudi glavni cilj natečaja," je še povedal Prevc.

Čeprav je komisija že izbrala zmagovalno risbo, lahko širša javnost še vedno glasuje za tri najboljše risbe po izboru občinstva. Mladi ustvarjalci, ki bodo prejeli največ glasov, bodo skupaj z zmagovalcem natečaja Žigo obiskali zadnji tekmovalni dan v Planici in se družili s smučarji skakalci. Glasovanje je na spletni strani https://planica.triglav.si/ odprto še do jutri, tj. 24. marca.