Sodišče prepočasno

Kolobocija na RTV Slovenija: Nezakonito imenovani direktor nezakonito zamenjal direktorico

Žiga Kariž
22. 3. 2023, 06.12
Deli članek:

Potem ko je sodišče odločilo, da je bil generalni direktor zavoda RTV SLO Andrej Grah Whatmough na položaj imenovan nezakonito, se je izkazalo, da je bila nezakonita tudi razrešitev direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak.

Miran Juršič, Obrazi
Natalija Gorščak je sodbo prejela dan po preteku svojega mandata. Razmere na RTV Slovenija so še vedno kaotične.

Kolobocija, ki jo je na Radioteleviziji Slovenija zakuhala prejšnja vladajoča garnitura, je vse večja. V želji, da bi na vodstvene položaje imenovali kadre, ki ustrezajo željam Janeza Janše in njegove stranke, so zaposlene brezkompromisno odstavljali oziroma nastavljali ter to še počnejo, ne glede na pravne posledice, strokovne spodrsljaje in padec gledanosti. Začelo se je s spornim in zdaj že dokazano nezakonitim imenovanjem Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja televizije, nadaljevalo pa z razrešitvijo direktorice televizije Natalije Gorščak, umikom Manice Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa, nastavitvijo Uroša Urbanije na mesto direktorja televizije, Jadranke Rebernik na mesto odgovorne urednice informativnega programa prvega programa, imenovanjem Rajka Geriča za urednika informativnega programa drugega programa TV Slovenija ter prihodom urednikov Ksenije Koren, Martina Nahtigala, Jake Elikana, Valentine Plaskan, Luke Svetine, ….

Nezakoniti direktor

Devetega marca je višje delovno sodišče ugotovilo, da je bil Grah Whatmough nezakonito imenovan na položaj generalnega direktorja, saj ni izpolnjeval enega od razpisnih pogojev. A odločitev ne bo imela posledic, saj so po tem razpis izvedli še enkrat in pogoje spremenili, od sprejetja novega zakona o RTV pa je Whatmough le še vršilec dolžnosti.

Izmišljeni očitki

V ponedeljek pa je višje delovno in socialno sodišče sporočilo sodbo, da je bila nezakonita tudi menjava direktorice televizije Natalije Gorščak. V postopku, ki je mejil na farso, so ji očitali, da ni ukrepala ob opozorilih Graha Whatmougha ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV-programov. Natalija Gorščak naj bi kršila tudi določila o pristojnosti na RTV Slovenija, saj naj ne bi pridobila predhodnega mnenja generalnega direktorja za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev, kar se je izkazalo za laž. Ne nazadnje ji je Whatmough očital, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa. Gorščakova je medtem vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožičeve.

Bobo
Andrej Grah Whatmough kljub odločitvi sodišča ne bo odstopil.

Sodišče prepočasno 

Kljub sodbi v njen prid se Natalija Gorščak na delovno mesto ne more vrniti, saj je medtem, ko je leto in sedem mesecev čakala na sodbo, njen mandat potekel. »Zanima me, ali bodo svetniki, ki se seje 16. avgusta 2021 niso udeležili, kasneje pa niso zahtevali obravnave na programskem svetu, pomislili, da so mi naredili krivico ... Verjetno ne, saj je politična agenda pomembnejša ali pa je strah pred posledicami drugačnih odločitev od zapovedanih res velik!« je ponedeljek na svojem profilu na Facebooku, kot komentar na sodbo, zapisala nekdanja direktorica TV Slovenija.

Mobingiranje se nadaljuje

Nezakonito imenovano vodstvo RTV Slovenija se je na sodbo odzvalo z izjavo, da menijo, da sodišče ni upoštevalo vseh argumentov in dejstev, in bodo zato proučili možnosti uporabe drugih pravnih sredstev. Pred enim tednom pa jo je naslednik Uroš Urbanija še obvestil, da ji generalni direktor televizije sporoča, da ne sme kandidirati za mesto v najvišjem organu Evropske radiodifuzne zveze (EBU) s področja televizije. »Kljub temu, da bo RTV izgubila podpredsedniško mesto, morda tudi mesto v TV Committeeju, pomembno je, da Natalijo skinemo, zbrišemo. Najprej me je pregnal iz pisarne, ki je bila do prihoda novega urednika Informativnega programa TV SLO 2 prazna, zatem nasprotoval mojemu imenovanju za urednico dokumentarnega programa. Baje nisem izobražena za to, ne znam tega početi, ker je to nekje slišal, lahko pa predsedujem mednarodnim žirijam. Zelo osebno je tole, dragi nezakonito imenovani generalni direktor. Razrešil si me kot nezakonito imenovan, mobingiraš me, osebno si se spravil name,« je ob tem zapisala Natalija Gorščak.