Cene poletele v nebo

Na Hrvaškem (pre)drago: mobilna hiška za 400 evrov, apartma 200 evrov na noč

Polona Krušec
21. 3. 2023, 11.17
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 11.17
Deli članek:

Inflacija, višje cene energentov, komunalnih storitev in turistične delovne sile, vse to so vzroki, da je treba letos za morski oddih odšteti še več kot lani, ko je že tako večina Slovencev negodovala nad cenami hrvaških turističnih storitev. Izstopajo podražitve mobilnih hišk, za katere je treba v glavni sezoni odšteti celo okoli 400 evrov na noč, in cene zasebnih apartmajev, 150 evrov in več na noč.

Bobo
Hrvati so precej dvignili cene v turizmu, a jih kljub temu menda čaka daleč najboljša poletna sezona v zadnjih nekaj letih.

Dejstvu, da smo Slovenci pri južnih sosedih redni in zvesti gostje, ne gre oporekati, vprašanje pa je, kako bomo kot turisti sprejeli podražitve v tej državi, če jo tudi letos izberemo za preživljanje dopusta.

Pozitivni novosti na Hrvaškem sta zagotovo uporaba iste valute in prost pretok prometa prek mejnih prehodov. Manj ugodne pa bodo višje cene živil zaradi uvedbe evra; poceni nakupi, ki so turiste razveseljevali na Hrvaškem, so torej stvar preteklosti. Poleg tega so dražje parkirnine, vstopnine, izleti, ponudba gostinskih lokalov in barov. Kako pa je s turističnimi nastanitvami?

Konec lanskega leta smo poročali, da je v skupini na Facebooku Kampiranje je zakon močno završalo zaradi cen v turizmu. Slovenci so namreč takrat poročali, da so prejeli prve ponudbe za dopustovanje v hrvaških kampih poleti 2023, a so jih spravile v slabo voljo. Eden od članov omenjene skupine je sporočil, da so glede na informacije, ki jih je prejel, cene mobilnih hišk v kampu Šimuni na Pagu »v top terminih tudi 450 evrov na dan, povprečna hiška pred ali po glavni sezoni pa stane 266 evrov na dan«, tudi parcele so dvakrat dražje. Ob pregledu ene najbolj priljubljenih spletnih strani za rezervacijo nastanitev lahko to potrdimo. Mobilna hiška v kampu Šimuni stane 269 evrov na noč, torej bi za celotedensko bivanje v njej odšteli skoraj 2000 evrov.

V skupini so o tem razpravljali tudi drugi in prav tako poročali o zvišanju sezonskih pavšalov za 500 evrov, pa o zvišanju pavšala v kampu pri Biogradu s 3600 na 5100 evrov, o cenikih, ki kažejo, da bo družino 14-dnevno kampiranje namesto lanskih 1300 evrov letos stalo 1800 evrov. Kampiranje torej ni več cenovno najugodnejša oblika počitnikovanja.

booking.com
Cena te mobilne hiške na noč znaša 269 evrov. Gre za nastanitev v enem od kampov na Pagu,

Apartmaji in hoteli

Tri turistične agencije, med njimi Palma, tudi potrdijo podražitve, in sicer okoli desetodstotne: »Cene so se dvignile vsem vrstam nastanitev že pred 1. januarjem 2023, in sicer povprečno za od 10 do 15 odstokov, ponekod tudi več.«

Podražitve so, kot nadalje razlagajo v Palmi, še bolj prispevale k relativno novi slovenski navadi – rezervaciji oddiha občutno prej, na začetku tekočega leta, ali celo na koncu leta pred tem. Gre za tako imenovane »first minute« rezervacije, ki vse pogosteje vključujejo ugodnosti oziroma popuste. Pri Palmi so denimo vsi, ki so rezervirali »first minute« turistični aranžma, prihranili tudi 30 odstotkov in več. »Radi poudarimo, da je takšna rezervacija najboljša oblika privarčevanega denarja. Na Mediteranu lahko tako gostje prihranijo do 2000 evrov na prijavo, na Jadranu pa do 35 odstotkov na prijavo. To na primer za povprečno štiričlansko družino pomeni kar nekaj privarčevanega denarja,« so dejali.

Dopust so si rezervirali že lani

Iz turistične agencije Relax so nam sporočili, da so po analizi svojih počitniških katalogov lanskega in letošnjega leta ugotovili, da so se cene hotelov in apartmajev v apartmajskih naseljih za sezono 2023 glede na lani zvišale za od osem do dvanajst odstotkov. Jože Režonja, predstavnik Relaxa za odnose z javnostmi, je povedal, da je to v največji meri posledica inflacije in podražitve energentov.

Tudi v njihovi agenciji so first minute ponudbe najbolj popularne, tako so si »Slovenci poletno letovanje rezervirali že na začetku letošnjega leta. Poznejše oziroma last minute rezervacije niso več tako priljubljene, saj so cene takrat višje, ponudba pa precej skrčena in morda ne dosega naših želja,« je še dejal.

booking.com
200 evrov na noč za zastarelo nastanitev v Medulinu.

Ne samo na Hrvaškem

Nataša Jeza Kotnik, vodja marketinga pri turistični agenciji Sonček, prav tako potrjuje dvig cen. »Da se bo to zgodilo, je bilo seveda pričakovano, saj se draži vse okoli nas. V povprečju so se postavke dvignile za deset odstotkov,« je povedala. Pojasnila je še, da so podražitve prisotne povsod, torej Hrvaška ne izstopa kot edina destinacija z višjimi cenami, če govorimo o agencijskih cenah.

Po mnenju sogovornice sicer to ne vpliva na povpraševanje po Hrvaški, saj ni nič manjše: »V tej državi se da še vedno najti najcenejše počitnice.« Poleg tega pravi, da je kljub rasti cen Hrvaška zadnja tri poletja turistično prezasedena.

Po njenih besedah so na najslabšem tisti, ki bodo počitnice rezervirali zadnji trenutek, saj bodo imeli zelo malo izbire, hkrati pa bodo cene takrat že podvojene. »Ugodnih ponudb v zadnjem trenutku ni bilo in jih tudi letos ne bo. Poleg tega je treba imeti letos prvič v obziru še prost prehod meje, kar Hrvaško še bolj odpira evropskemu prebivalstvu.« 

booking.com
To je najcenejši apartma v Umagu, za katerega je treba odšteti 451 evrov.

Na dopust brez agencije

Kaj pa rezervacije dopusta v lastni izvedbi? Kaj je na voljo, nam pove Booking.com, eno največjih spletnih mest za rezervacije turističnih nastanitev na svetu. Pod drobnogled smo vzeli Umag, Medulin, Crikvenico in Pag. Iskali smo namestitev v apartmaju za dva odrasla in dva otroka v prvem tednu avgusta. V Umagu je za dani termin prostih samo še 14 odstotkov namestitev. Najcenejši apartma je dva kilometra oddaljen od morja in se nahaja v hiši. Za teden dni bivanja v njem je treba odšteti 451 evrov. Namestitev ima klimatsko napravo, brezplačno parkirišče, teraso, žar in brezplačni internet. Apartma ima eno spalnico, dve osebi pa lahko spita na kavču v dnevnem prostoru.

V cenovnem razponu od 50 do 100 evrov na noč je v danem terminu v Umagu le sedem apartmajev. Če ste pripravljeni na noč odšteti več, od 100 do 150 evrov, pa je na voljo še 50 namestitev. Če bi želeli bivati blizu plaže, je v avgustovskem terminu, ki smo ga izbrali za referenčnega, samo še dvajset nastanitev, od katerih pa nobena ni cenejša od 950 evrov, kar je 135 evrov na noč.

(Ne)dostopno

Na istrskem polotoku je v Medulinu v istem terminu na voljo samo 200 nastanitev v zasebnih apartmajih. Od tega skoraj polovica po ceni več kot 250 evrov na noč. Več kot 200 evrov na noč denimo stane apartma, od katerega morate do morja hoditi skoraj kilometer. Kar se velikosti tiče, je za štiri osebe udoben, saj meri 100 kvadratnih metrov in ima teraso, njegova notranjost pa je bolj neugledna, saj jo »krasi« zastarela oprema in slabo opremljena kuhinja.

V Crikvenici je prvi teden avgusta na voljo še okoli 150 nastanitev, od tega jih glavnina (več kot 130) stane od 150 do 200 evrov na noč. Podobno velja za Pag, kjer je prostih zasebnih nastanitev za dani termin sicer skupno še 600, a spet glavnina v cenovnem razponu nad 150 evrov.

Če sklenemo, so najugodnejše ponudbe oziroma tiste, ki predstavljajo dobro kupčijo, že pošle. V glavnih turističnih krajih je bolj ali manj zasedenost že polna in ostajajo samo najdražje ponudbe ali pa tiste, ki ponujajo manjše nastanitve (sobe ali studie), ki niso najbolj sodobni in so večinoma brez klime, ki je dandanes osnovna oprema ...