Slovenski šport žaluje

Poslovil se je oče planiške velikanke Janez Gorišek

S.R./STA
21. 3. 2023, 09.28
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 10.05
Deli članek:

V 90. letu starosti je umrl slovenski gradbeni inženir, smučarski skakalec in športni delavec Janez Gorišek, poroča spletno Delo.

Bobo
Gorišek je za svoje delo prejel ogromno priznanj, odlikovanj in nagrad.

Janez Gorišek, legenda Planice, je za izgradnjo planiške velikanke leta 1968 skupaj z bratom prejel Bloudkovo nagrado. Že v mladostniških letih se je podal na pot projektanta, leta 1961 pa je pridobil naziv diplomiranega inženirja gradbeništva. Na svojem področju je deloval vse do leta 2003, dokler se ni upokojil.

Leta 1961 je diplomiral na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (FGG), kot gradbenik pa se je med drugim posvetil tudi projektiranju in gradnji smučarskih skakalnic. Z bratom Vladom sta konstruirala letalnico v Planici, ki je bila zgrajena leta 1969. Z njo sta Vlado in Janez Gorišek uveljavila novo smučarsko disciplino - smučarske polete -, ki jo je leta 1971 priznala tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis). Že na otvoritveni tekmi so gledalci pod Poncami videli pet svetovnih rekordov. Zasnovala sta tudi olimpijski skakalni center na Malem polju (na planini Igman) nad Sarajevom za zimske olimpijske igre leta 1984.

Na njunih napravah so se podirali rekordi

Kasneje sta brata sodelovala tudi pri rekonstrukciji drugih skakalnic in letalnic doma in drugod po Evropi. Na napravah, ki sta jih projektirala oziroma rekonstruirala, je zabeleženih kar 78,3 odstotka vseh svetovnih rekordov, je zapisal Rajko Šugman v knjigi Brata Gorišek - vizionarja smučarskih poletov. Kasneje se je Janezu Gorišku pri projektiranju po smrti brata pridružil sin Sebastjan Gorišek, ki gre po očetovih stopinjah.

Tudi magična meja 250 metrov, ki jo je prvi dosegel slovenski šampion Peter Prevc, je "padla" na njuni letalnici v Vikersundu. Leta 1969, ko je bila zgrajena letalnica bratov Gorišek, je bil svetovni rekord presežen kar štirikrat. Po letu 1985 so svetovne rekorde dosegali zgolj v Planici vse do leta 2011, ko je Janez Gorišek s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v Vikersundu in je ta prevzela primat.

Janez Gorišek je bil tudi smučarski skakalec in kar nekaj let tudi državni reprezentant. Na svetovnem študentskem prvenstvu v smučarskih skokih je bil dvakrat prvi (1953, 1957). Leta 2015 je prejel naziv častni občan Šentjerneja, 24. maja 2016 pa tudi državno odlikovanje srebrni red za zasluge Republike Slovenije. Ponaša se z osebnim rekordom 105 metrov iz domače Planice.

Rad jo je imel tudi Tito

Kot je dejal Gorišek za STA ob 50-letnici letalnice bratov Gorišek v osrčju Ljubljane, je bila njegova velika želja, da se svetovni rekord vrne nazaj pod Ponce.

Gorišek se je vedno čustveno spominjal začetkov poletov pod Poncami. Prvi polet na letalnici je 6. marca 1969 opravil Miro Oman, 21. marca pa so na njej izpeljali prvo uradno tekmovanje. Doslej je v Planici "padlo" 28 svetovnih rekordov.

"Ob povsem prvem poletu sem prišel iz Afrike, a ga nato zamudil, saj sem bil še na avtobusu, prve tekme pa nisem zamudil. Težko je povedati, kakšni občutki so to," je takrat ganjeno dejal Gorišek, ki je bil 25 let tudi vodja tekmovanja v Planici, in priznal, da ga povsem prevzamejo čustva tako ob prvem poletu, kot tudi ob spominih nanj.

"Lažje je bilo do zdaj podirati rekorde, kot jih bo v prihodnje," je še menil Gorišek in se ob tem kot zanimivosti spomnil tudi na Josipa Broza Tita, ki je bil po njegovih besedah velik ljubitelj Planice: "Tito je imel zelo rad Planico, zanj je bila Planica čast. Bil je dober poznavalec skokov in znal je predvidevati dolžine poletov."